Zoons Amerikaanse melkveehouder moeten terug naar Nederland
Omroepen en kranten in de VS hebben inmiddels aandacht besteed aan deze gang van zaken. Op Facebook is een petitie gestart die al meer dan 38.000 keer ondertekend is. Deze zal naar gouverneur Tim Waltz en de senatoren Amy Klobuchar en Tina Smith worden gestuurd.
Minnesota
Mulder had in Nederland een klein veebedrijf met nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden. In 2001 emigreerde hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten waar hij een klein melkveebedrijf met 4,5 hectare grond kon kopen bij Rosen (Minnesota) nabij de staatsgrens met Zuid-Dakota. Het bedrijf is de afgelopen 18 jaar uitgebreid naar ongeveer 14 hectare ondanks een moeilijke start met onder meer een salmonellabesmetting. De familie Mulder heeft nu 350 dieren waarvan 175 melkkoeien. Bovendien werd er een nieuwe boerderij gebouwd.
De emigratie gebeurde destijds op basis van een economisch E2-visum dat regelmatig vernieuwd moest worden. Mulder heeft afgelopen jaren veel geld besteed aan pogingen om een definitieve verblijfsvergunning te krijgen voor zijn gezin. Volgens Amerikaanse media zoals The Western Guard , Twin Cities TV en de West Central Tribune is er sprake van een fout in de emigratiewetgeving.
1,5 miljoen
Zij wijzen erop dat de familie Mulder flink bijgedragen heeft aan de economie van het gebied door onder meer belasting te betalen. Daarbij investeerden zij naar schatting 1,5 miljoen dollar afgelopen 18 jaar in het bedrijf. Verder namen ze deel aan het gemeenschapsleven. Zo gingen de beide zoons naar de lokale school en speelden zij in het softbalteam.
Volgens de emigratieregels kan een economisch E-2 visum alleen tot een ‘green card’ leiden als er 10 of meer medewerkers zouden zijn. Het bedrijf, de ‘Bellingham Dairy Farm’ is daar echter te klein voor. „Voor de Amerikaanse overheid ben ik ook na 18 jaar nog steeds een tijdelijke bezoeker”, zo liet Kor Mulder in een tv-uitzending weten.
Verkopen
Begin dit jaar overwoog hij om, als zijn tweede zoon ook deze zomer moet vertrekken, het hele bedrijf te verkopen omdat hij dat niet in zijn eentje kan runnen. Bovendien is hij inmiddels van zijn Nederlandse vrouw gescheiden. Omdat het economisch slecht gaat in de Amerikaanse landbouw is die verkoop voorlopig uitgesteld. Trouwen met een Amerikaanse staatsburger kan wel een soort van noodoplossing zijn maar ook dat zou jaren kunnen duren.
Mulder hoopt nu dat door de vele publiciteit rond zijn bedrijf de Amerikaanse overheid aandacht krijgt voor zijn situatie. „Dit verhaal moet samen met andere E2-visa’s gehoord worden in Washington DC.” Volgens hem heeft deze groep ondernemers een stevige bijdrage geleverd aan de Amerikaanse economie. „Maar nu worden ze in de steek gelaten als het gaat om een staatsburgerschap. Waarom moet dat zo streng gehandhaafd worden terwijl het zo veel makkelijker kan?” Mulder hoopt dat de publiciteit ook de hoofdstad en de wetgevers bereikt.
West Central Tribune maakte een video bij het gezin. Bekijk de video hier.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Facebook