VS-regels verscheuren Fries boeren gezin: 'Ik wil terug'

Het verhaal van Kor Mulder is niet anders dan van vele andere boeren. „Ik ben in 2001 geëmigreerd met een tijdelijk economisch E2-visum. Dat zou definitief kunnen worden met een ‘citizenship’ of verblijfsvergunning, zeiden de makelaars”, herinnert Kor zich goed. Hij kocht een melkveebedrijf met 4,5 hectare grond bij het dorpje Rosen in het ‘Lac qui Parle County’ in Minnesota nabij Zuid-Dakota. Deze ‘Bellingham Dairy Farm’ is in 18 jaar uitgebreid naar 14 hectare met 350 dieren, waarvan 175 melkkoeien.
E2-visum
Afgelopen jaren werd de dreiging groter: kinderen van houders van een E2-visum, die 21 jaar worden, moeten voor hun verjaardag het land uit. Dat overkwam de oudste zoon Garion (geboren in Heerenveen, als driejarige peuter mee naar de VS) een half jaar geleden. Hetzelfde dreigt in juni te gebeuren voor de jongere broer Kelsey als die 21 wordt.
Advocaten
„Natuurlijk hebben we er alles aan gedaan. We hebben tienduizenden dollars besteed aan advocaten. Die komen met constructies waarvan je niet weet of ze werken. Met 10 medewerkers kun je ontheffing krijgen, maar dan moet dit bedrijf veel groter worden. Dat wil ik niet, zelfs al zou ik het gefinancierd kunnen krijgen. We hebben al meer dan een miljoen dollar geïnvesteerd, maar dat telt dus niet”, zegt Kor via Skype tegen Garion in Akkrum.
Lees het hele verhaal van Garion Mulder in de komende editie van Veldpost die verschijnt op zaterdag 13 april. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Facebook