Rabobank: ‘Platteland Friesland komt onder druk te staan’
Volgens de bank gaan politieke en branchematige keuzes voor de zuivelsector, zoals duur van weidegang, vereiste oppervlakte per koe, biodiversiteitseisen en mineraal- en CO2-regulering cruciale invloed hebben op leefbaarheid. „Vooropgesteld: het is nog niet zover, de maatschappij draait zelf aan de knoppen van die regelgeving „De grondslag voor de discussies daarover is duidelijk. We willen lagere ecologische impact”, stelt Rabo Research analist Lambert van Horen. „Daar ligt een rol voor de branche en de Rabobank, maar er is zeker perspectief. Friesland beschikt over de minst intensieve veehouderij in Nederland en de provinciale voorzieningsgraad voor zuivel ligt momenteel op 750 procent. Daardoor is het relatief gezien eenvoudiger om te voldoen aan overheidsvisies, bijvoorbeeld voor biodiversiteit, bodemkwaliteit en nutriëntenkringloop.”
Bredere context
De ontwikkeling van deze overheidsvisies, zet de agrarische bedrijfsvoering volgens Rabobank onder druk. Door maatregelen in de nutriëntenkringloop en CO2-huishouding kan het productieniveau van de melkveesector in Friesland dalen. De bank stelt dat ook dat het noodzakelijk is om de politiek-maatschappelijke discussies rond deze regulering in de sector in een bredere context te plaatsen. In het onderzoek wordt onder meer de demografische ontwikkeling van de provincie genoemd: het inwonersaantal gaat dalen, want het platteland krimpt. Het aantal landbouwbedrijven is met 40 procent gedaald tussen 2000 en 2018 en er lijkt nog geen einde te komen aan deze daling.
Impact
De bank zegt dat maatregelen vanuit de overheid om minder te produceren verstrekkende gevolgen kunnen hebben, onder meer voor de werkgelegenheid in Friesland. ‘In de keten van boer tot bord staat de boer immers voor meer dan alleen zijn eigen productie. Hij staat voor drie banen in toelevering en verwerking en handel verderop in de keten. Minder productie, is minder werkgelegenheid.’ Maar een kleine productie betekent volgens Rabobank ook: ‘Minder koeien in de wei, minder bedrijven rondom de Friese kernen, bevolkingskrimp en stedentrek: opgeteld hebben deze factoren negatieve impact op de leefbaarheid van het Friese platteland.’
Food Forward-bijeenkomst
Komende woensdag 17 april worden deze conclusies besproken tijdens een Food Forward-bijeenkomst in Jirnsum. Daar zullen Food & agri-ondernemers, overheden, onderzoekers, consumenten en medewerkers van Rabobank gezamenlijk stappen zetten waarmee ‘toekomstige uitdagingen kunnen worden getackeld’. Het is de intentie om vanuit die serie bijeenkomsten een interdisciplinaire groep te vormen die hun oplossing in een paar maanden verder uitwerkt, met ondersteuning vanuit Rabobank.