'Keten versterken door mensen bij elkaar te zetten'
„Overbevolking, krimpend landbouwareaal, energiebehoefte, de vraag naar andere voeding. Vaak wordt er vanuit een doemscenario gedacht, maar er liggen kansen”, vindt regiodirecteur Jelmer Algra van Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland. „Hoe versterken we de keten? Het is niet per se de verantwoordelijkheid van de Rabobank. Toch willen we door mensen bij elkaar te brengen, ideeen aan te zwengelen. Het is zonde om alleen uit bedreigingen te denken. De Nederlandse landbouw heeft een mondiaal gezien een leidende rol. Laten we nu ook een leidende rol pakken in de voedseltransitie.”
Eerlijk, lekker en duurzaam
Het Food Hub-concept van Joris Lohman is een van de partijen, waarmee de Rabobank binnen de Food Forward Track samenwerkt. Het initiatief heeft als missie het aanjagen van de transitie naar een ‘eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem’. „Overal zie je initiatieven waar kleine stapjes worden gezet. Willen we komen tot een transitie dan moeten we kijken waar we verbindingen kunnen maken. Het Food Forward-traject is een mooie aanzet van de Rabobank. Brasserie 2050 wordt overal in Nederland opgebouwd. Een nationale campagne voor een ketensamenwerking om de verandering in het voedselsysteem te bewerkstelligen.”
Algra: „Er blijkt een grote behoefte aan meer verbinding en kennisdeling. Met de aftrap in Friesland hebben we een mooi begin. Nu hopen we een beweging in gang te brengen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Susan Rexwinkel