‘Het was een klein plofje’
Akkerbouwer Siddeburen opgelucht na opruimen van vliegtuigbom

„Nu kan ik het land weer gebruiken waar het voor is bedoeld. Ik ga draineren en daarna ga ik er aardappels poten.” De opruiming verliep volgens plan. „Het ging hartstikke mooi. Het was geen grote ontploffing maar een klein plofje”, zegt Smith. Om de bom veilig te laten ontploffen was er niets aan het toeval overgelaten. De nabijgelegen N33 werd een kwartier afgesloten en de lokale Eideweg in Siddeburen waar de bom tot ontploffing is gebracht ging van 9.00 uur tot 14.00 uur dicht.
Hoge kosten
Vorig jaar ontdekte de akkerbouwer dat erin zijn land een vliegtuigbom zat. „Ik wilde mijn land laten draineren en daarvoor is een Klikmelding nodig. Ik kwam erachter dat er op een oude kaart sprake was van een bom in mijn veld. Zo is het aan de rol gekomen”, zegt hij. De boer wilde zo snel mogelijk van de oude vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog af om zo snel mogelijk weer op zijn land aan het werk te kunnen. Het liep anders. De gemeente Midden˗Groningen stribbelde tegen vanwege de hoge kosten die het opruimen van de bom zou kosten. Het zou gaan om een bedrag van 100.000 euro.
Explosiegevaar
„Dat was me niet naar de zin, het duurde te lang. Ik besloot zelf actie te ondernemen en de media in te lichten”, legt de akkerbouwer uit. „Om de aandacht te trekken heb ik een bord op het land geplaatst bij de bom met de tekst: ‘Explosiegevaar’. Het duurde maar een paar dagen en journalisten uit het hele land belde me erover. Dat heeft gewerkt. Niet lang daarna ondernam de gemeente actie. Nu blijkt dat de gehele operatie 25.000 euro kost.”
De gemeente bedacht een veiligheidsplan en besloot in samenspraak met de EOD de bom met nog 30 kilo springstof naar een andere plek te verplaatsen om tot ontploffing te brengen. „Er is 650 kuub zand aangevoerd om een kunstmatige heuvel van 4,5 meter dik te maken. Daar hebben ze de bom ingelegd”, aldus Smith. „Ik ben in iedergeval heel blij dat het is gebeurd en het normale leven weer verder kan.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen