'Even door zure appel bijten'
Wetterskip Fryslân verhoogt belastingen fors
Het nieuwe bestuur, bestaande uit CDA, Geborgde zetels ongebouwd (landbouw, Geborgde zetels bedrijven, VVD, Lagere Lasten Burger en ChristenUnie, stelt in het coalitieakkoord ‘Gewenst peil’ dat alleen besparingen niet voldoende zijn om uitvoering te kunnen geven aan de plannen. ‘Om Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden zijn grote investeringen in het waterbeheer noodzakelijk’, aldus de coalitie van Wetterskip Fryslân.
Schulden
Als gevolg van de investeringen die het nieuwe algemene bestuur wil doen, dreigt de schuldenpositie buitensporig hoog te worden. ‘Met de huidige begroting en belastinginkomsten is de uitvoering van de noodzakelijke investeringen niet meer haalbaar’, zo wordt geschreven in het akkoord. ‘Ondanks de bezuinigingen en efficiencyslagen die het waterschap de afgelopen jaren heeft doorgevoerd en de komende jaren blijft doorzetten, is een eenmalige forse verhoging van het belastingtarief in 2020 onontkoombaar.’
Tineke de Vries zegt namens LTO Noord regio Noord het een goed akkoord te vinden. „Het zit gewoon goed in elkaar en haalt de juiste aspecten aan. Een verhoging van de lasten is natuurlijk balen, maar als je de financiële situatie van het waterschap bekijkt is het ook heel begrijpelijk dat ze deze keuze maken.” Het is in haar ogen verstandig dat het waterschap nu ingrijpt. „Ik ben blij dat ze scherp zijn op de financiën. Dat is niet altijd het geval geweest. Het is goed dat ze het niet verder vooruit schuiven. Wij moeten nu even door de zure appel bijten, maar dit is voor onze opvolgers juist goed.”
Flinke stijging
Hoeveel bewoners van het werkgebied van Wetterskip Fryslân in 2020 dan extra gaan betalen, staat nog niet vast. Dit wordt duidelijk tijdens de vaststelling van de begroting, wat later in dit jaar plaatsvindt. Nu wordt er rekening gehouden met een stijging van 12,8 procent voor agrarische bedrijven en natuurbeheerders en een stijging van 8,1 procent voor meerpersoonshuishoudens.
Dat de stijging van de lasten voor boeren hoger is dan voor meerpersoonshuishoudens vindt De Vries niet gek. „Zo zit het systeem nu eenmaal in elkaar. Dat kan je nu niet ineens gaan wijzigen, dat komt later.” Op dit moment zit er een nieuw belastingheffingsysteem in de pijpleiding, wanneer en in welke vorm deze er komt is nog onduidelijk.
Veenweidegebied
‘Niets doen is geen optie’, zo luidt het oordeel. Veenoxidatie kan volgens het nieuwe bestuur effect hebben op de verdroging van omliggende gebieden en oprukkende verzilting. Samen met andere partijen – een regierol is weggelegd voor de provincie – wordt er gewerkt aan een aanpak waarbij de maaivelddaling van het gebied tegengegaan wordt met behoud van onder meer de landbouwfunctie. ‘In samenhang zullen we kijken naar peilaanpassingen, gemalen / stuwen, grondgebruik, stimuleringsregelingen en compensatiefondsen. De financiële bijdrage vanuit Wetterskip Fryslân past bij de rol en verantwoordelijkheid van het waterschap en sluit zo veel mogelijk aan op reguliere investeringen in het gebied. Het gereserveerde budget van € 1,25 miljoen jaarlijks gedurende 10 jaar is voldoende voor pilots en kleine ingrepen, maar niet voor een significante aanpak van de veenweideproblematiek.’
Volgens De Vries ziet het waterschap welke opgaven er liggen. „Er liggen veel opgaven en wij willen natuurlijk het liefst maatwerk. Dan staat kwaliteit voorop en ik ben erg blij dat ze zich daar ten volle van bewust zijn.”
Samenstelling bestuur
Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân ziet er op advies van formateur Sjoerd Galema als volgt uit: dijkgraaf Paul van Erkelens, Bé de Winter (CDA en Christenunie), Jan van Weperen (Geborgde zetels ongebouwd en VVD), Otto van der Galiën (Lagere Lasten Burger) en Annet van der Hoek (Geborgde zetels bedrijven). Het bestuur wordt in de bestuursvergadering op 7 mei geïnstalleerd. Dan wordt er door het algemeen bestuur ook gedebatteerd over het coalitieakkoord.
Bekijk hier het coalitieakkoord: 'Gewenst peil'