Drugscriminelen slaan vaker toe op noordelijk boerenerf
Onlangs werd bekend dat LTO Noord het probleem op de kaart wil zetten. Komende maanden wil LTO Noord in samenwerking met het CVV informatiebijeenkomsten organiseren voor boeren om ze te waarschuwen voor drugscriminelen die het gemunt hebben op leegstaande schuren. „Zet alles op papier als je een schuur verhuurt. Trek alle gegevens na en beding bij verhuur dat je altijd de schuur binnen kunt komen”, zegt adviseur Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV).
Drugslabs
Het is schering en inslag volgens Wildeboer. Afgelopen maand nog ontdekte de politie een drugslab in een schuur van de een gepensioneerde boer uit Odoornerveen (DR). De boer wist niet dat de criminelen er elke dag bezig waren om synthetische drugs te fabriceren. „Het is een steeds groter wordend probleem in het Noorden”, constateert hij. „Voorheen waren criminelen vooral actief in Brabant, maar nu zien we dat het probleem is verschoven naar het hele land en dat er ook in het Noorden steeds vaker drugslabs of hennepplantages worden ontdekt.
Aansprakelijk
Wees behoedzaam en luister naar signalen die aangeven dat er iets niet pluis is. Volgens Martijn Wildeboer kan er zo een hoop ellende worden voorkomen. „Criminelen vertellen een mooi verhaal en zeggen bijvoorbeeld dat de schuur is bedoeld voor opslag van oud ijzer of iets anders legaals. Achteraf is het dan een drugslab. Als het eenmaal zover is dat de politie een inval doet is de boer aansprakelijk. Hij draait voor de kosten op, die er zijn als een drugslab moet worden ontmanteld. De schade kan aanzienlijk zijn voor boeren. Ik ken een boer uit de Achterhoek die voor de schoonmaakkosten van een drugslab 120.000 euro moest ophoesten. Dat is een hard gelag, want deze man wist van niets en is ook vrijgepleit van criminelen activiteiten.”
'Lastige materie'
Volgens adviseur Wildeboer is het moeilijk aan te geven hoe groot het probleem anno 2019 is. Bekend is dat enkele jaren geleden jaarlijks twee of drie drugslabs in het Noorden werden ontmanteld. In 2017 en 2018 ging het al om zes per jaar waarbij vier in Drenthe. „Het is een lastige materie om een goed beeld te krijgen”, zegt Wildeboer. „Criminelen doen er alles aan om niet zichtbaar zijn en opereren in het geheim. Uit gegevens vanuit het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), een samenwerkingsverband van politie, openbaar ministerie, belastingdienst en gemeenten, is het buitengebied nog teveel een witte vlek. We hopen door de bijeenkomsten ook meer zicht te krijgen.”
Lees meer over criminaliteit op het Noordelijke platteland in de komende editie van Veldpost. Deze verschijnt op zaterdag 11 mei. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ruth van Schriek