Ruim 70.000 euro voor bescherming kiekendieven in Flevoland
Het betreft een incidentele subsidie die bestemd is voor nestbescherming van de grauwe en blauwe kiekendief en het in kaart brengen van broedende bruine kiekendieven in het agrarisch gebied van de provincie. De subsidie wordt verleend met het voorbehoud dat de Provinciale Staten voor 2020 en 2021 voldoende financiële middelen op de begroting beschikbaar stellen. Madeleine Postma van het Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels is erg blij met de toegekende subsidie.
Plaats-trouw
Kiekendieven kunnen broeden op bouwland met wintergerst, wintertarwe of luzerne. Af en toe broeden ze op grasland, vertelt Postma. Voor het beschermen van de nesten en het in kaart brengen van broedende kiekendieven, werkt het kenniscentrum dan ook veel samen met boeren.
„Kiekendieven zijn over het algemeen vrij plaats-trouw; ze keren vaak terug naar eerdere broedlocaties. Een aantal boeren kennen we dan ook al heel lang”, zegt Postma. „De medewerking van boeren ervaren wij als erg positief. Hier zijn we erg blij mee. Soms bellen boeren ons zelfs op als de kiekendieven er weer zijn.”
Broedperiode
De broedperiode van de bruine, blauwe en grauwe kiekendief verschilt. Zo loopt de broedperiode van bruine kiekendieven van april-mei tot juni en die van blauwe kiekendieven van april-juni. De broedperiode van de grauwe kiekendief loopt van mei-juni, meldt de Vogelbescherming op haar website. Om de nesten van de kiekendieven te beschermen, wordt er voor verschillende beschermingsmethoden gekozen.
Luzerne
„Nesten van kiekendieven op akkers met wintergerst of wintertarwe beschermen we door er een beschermingskooi overheen te plaatsen. Bij nesten in luzerne of op grasland overleggen we met de grondeigenaar of er om het nest heen een vierkant van tien bij tien meter luzerne of gras kan blijven staan”, aldus Postma.
Volgens haar wordt er voor bij nesten in gras en luzerne voor deze beschermingsmethode gekozen omdat deze gewassen eerder worden gemaaid dan bijvoorbeeld wintertarwe. „Daarnaast zijn bruine kiekendieven heel verstoringsgevoelig dus je kunt niet zomaar een beschermingskooi over een nest plaatsen. De vogels kunnen dan het nest verlaten.”
‘Kiekenzoekdag’ in Flevoland
Op zaterdag 11 mei organiseert het Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels een ‘Kiekenzoekdag’ in Flevoland waarbij er gezocht wordt naar kiekendieven. „Deze dag start en eindigt bij een boer waar jaar in jaar uit kiekendieven broeden”, vertelt Postma. Opgeven voor de ‘Kiekenzoekdag’ kan door te mailen naar Madeleine Postma (madeleine.postma@grauwekiekendief.nl) of te bellen naar 06-29269978.