Grootste partij niet blij met coalitieakkoord en tariefstijging Wetterskip Fryslan
Het nieuwe bestuur, bestaande uit CDA, Geborgde zetels ongebouwd (landbouw, Geborgde zetels bedrijven, VVD, Lagere Lasten Burger (LLB) en ChristenUnie, stelt in het coalitieakkoord ‘Gewenst peil’ dat alleen besparingen niet voldoende zijn om uitvoering te kunnen geven aan de plannen. Woensdagavond 7 mei werd dit akkoord besproken door het algemeen bestuur.
Water Natuurlijk – de partij die het grootste is met vijf zetels doordat de twee zetels van Geborgde zetels ‘natuur’ zich bij hen voegde - is niet te spreken over het akkoord. „Feit is dat voorgelegd akkoord afkomstig is van een minderheidscoalitie”, vertelt fractievoorzitter Tieneke Clevering. „Een coalitie met een kiezersgunst van 45,5 procent. Een coalitie zonder winnaars van verkiezingen en een coalitie waarin de natuur amper plek heeft gekregen. Rechts, landbouw en bedrijven domineren.” Henni van Asten, van Partij van de Arbeid (drie zetels) heeft ook kritiek op de manier waarop de coalitie is gevormd: „PvdA is en blijft van mening dat Water Natuurlijk aan zet was om als grootste fractie het voortouw te nemen.”
Verhoging van de lasten
„CDA, VVD en LLB beloofden voor de verkiezingen geen verhogingen en het eerste wat ze doen is een zeer forse verhoging”, aldus Clevering. „Dit is overigens boeren slimheid: ‘Nu gauw verhogen en hopen dat de kiezer het in 2023 vergeten zal zijn’. Water Natuurlijk Friesland zal er voor zorgen dat de kiezer dit niet kan vergeten.” Van Asten beaamt dat. „We moeten constateren dat de keuzes uit dit akkoord gebaseerd zijn op geld. Deze coalitie is een bestuur dat vooral handig wil meelopen met anderen.”
Daarnaast is Water Natuurlijk niet onder de indruk van de maatregelen die de huidige coalitie wil treffen. „We verwachten met een flinke tariefstijging ook flinke ambities, dat valt tegen. Eigenlijk komt het erop neer dat er wordt doorgegaan met wat we al deden, maar dat we overal de minimale variant van kiezen. Of we verwijzen naar andere overheden, of er wordt gekozen voor niks doen, of bijna niks doen. Zoals u zelf al aangeeft in uw fletse motto: ‘Doen wat we moeten doen’.” Ook de PvdA vindt dat er in het akkoord te weinig wordt ingegaan op maatregelen. „We gaan allemaal flink meer betalen, maar waarvoor deze middelen zijn is onduidelijk”, aldus Van Asten.
Veenweide
In het coaliteakkoord staat dat Wetterskip Fryslan de komende tien jaar jaarlijks 1,25 miljoen euro beschikbaar wil maken voor de aanpak van bodemdaling. „Het huidige landbouwgebruik en waterbeheer veroorzaakt oxidatie en CO2-uitstoot en bedreigt het leefgebied van de weidevogels”, meent Clevering. „Het coalitieakkoord straalt uit: ‘Ja we moeten wat, we vinden het eigenlijk maar gedoe en hebben niet zoveel zin’. We vinden maar weinig ambitie terug op dit punt.”
Ook PvdA is niet blij met de plannen wat betreft veenoxidatie. „Het uitgangspunt is dat het peil weer ouderwets de functie gaat volgen”, aldus Van Asten. „Daarmee zijn ruim twintig jaar aan discussie over de veenweide-aanpak, de verdroging van natuurgebieden, paalrot, verdwijning van landschap, natuur en biodiversiteit weer terug bij af. De coalitie laat het hooguit over aan de individuele de boer om vrijwillig peilen op te zetten.”