Precisielandbouwdag 2019: 'Innovatie is zoeken naar oplossingen en antwoorden'
Tom Bosscher uit Termunterzijl (GR) staat op het punt om als bedrijfsopvolger toe te treden tot het ouderlijk akkerbouwbedrijf van 135 hectare. Als eigenaar van zijn eigen bedrijf Bosscher Precision Farming heeft hij alle geloof in precisielandbouw. „In 2014 zijn we met precisielandbouw begonnen, op het bedrijf waren al een aantal jaren nieuwe machines die variabel konden spuiten en zaaien en ook een combine met opbrengstmeting. Ik wou daar graag wat mee gaan doen en ben dat vervolgens helemaal uit gaan zoeken om precisielandbouw uit te kunnen voeren. De eerste stap was dat we hier in de regio een studiegroep met een aantal collega’s hebben opgericht, allemaal met andere merken spuitmachines. De doelstelling was om variabel kunstmest te kunnen toedienen en om alle machines aan de gang te krijgen zoals het ook in de folder stond. Daar zijn we uiteindelijk een heel teeltjaar mee bezig geweest.”
Nog veel te leren
Volgens Bosscher komt het er bij de precisielandbouw op aan dat je als akkerbouwer met de beschikbare data veel extra kennis krijgt van de percelen. „Met beelden van drones, satellieten, bodemkaarten en opbrengstkaarten. En dat je daardoor goed in beeld krijgt waar op je land de goede plekken en waar de slechte plekken zitten. Wij gebruiken nu bijvoorbeeld kaarten in de app op de telefoon waardoor je snel een plek in het perceel in beeld krijgt die aandacht nodig heeft. Dat is tijdbesparing.” Volgens Bosscher is er op het gebied van precisielandbouw zeker nog veel te leren. „Er is nu nog veel onbekend. We meten wel de verschillen, maar waar komen die verschillen vandaan? Dat is nog de grote vraag en dat is de volgende stap.”
Overleg met teeltadviesbureaus
Om er voor te zorgen dat precisielandbouw op grote schaal wordt toegepast, is het volgens Bosscher belangrijk dat akkerbouwers met teeltadviesbureaus in overleg treden en samen aan de slag gaan. „Eerst was het probleem de mechanisatie. Nu kunnen we al makkelijk aan verschillende data komen en instappen op een gewenst niveau. De volgende stap is de teeltkunde en het advies wat te doen bij verschillen die we op de percelen waarnemen. Als we een probleem in het veld zien weten we daar nu nog vaak niet de antwoorden op, maar dat is geen reden om afwachtend te zijn. Je ziet dat teeltbureaus het wel goed oppakken en om er ook mee aan de gang te gaan.”
Zelf nadenken
Collega Paul Datema uit Tinallinge (GR) is naast aannemer ook deeltijd-akkerbouwer. Hij heeft wel interesse in precisielandbouw, maar de grootte van zijn bedrijf leent zich er niet echt voor. „Gps, je ziet het hier overal. Op veel vlakken bespaar je een beetje geld. Geen overlap en de chauffeur kan zich op andere zaken concentreren etc.” Maar of dat genoeg is om de gps van te betalen en er ook nog winst op te maken, dat is voor Datema de vraag. „Ik doe het zonder en ik weet waar de goede en slechte stukken zitten. Je hebt ook hele simpele gps en dat zou misschien nog wel eens wat kunnen zijn. Aan de andere kant vind ik het echter een uitdaging om het zonder te kunnen. Je bent er dan ook niet van afhankelijk en je moet zelf nog nadenken. Ik heb net weer kunstmest gezaaid. Voor mij is het een leuke uitdaging om zonder computer en gps uit te komen. Net zoals recht ploegen zonder gps een uitdaging is en voldoening geeft. Ben één keer met gps aan het ploegen geweest. Verveelde me dood!” Toch ziet Datema zeker ook de voordelen. „Want je spuit geen meter te veel, maar voor mij is dat wel een hele investering. En met alleen graan komt het niet zo precies. Of je nou een beetje meer of minder kunstmest strooit, dat loopt met mijn oppervlakte niet in de papieren. Precisielandbouw moet verder ook een beetje bij je passen en ik denk graag nog een beetje zelf. Diep van binnen verzet ik mij ook tegen zaken waar ik afhankelijk van word. En zonder gps ben je misschien nog wel alerter op fouten, want helemaal op gps vertrouwen kan ook mis gaan.”
Veel initiatieven gestrand
Dat precisielandbouw nog lang niet bij alle akkerbouwbedrijven gemeengoed is, wijt Bosscher aan het feit dat er in het verleden veel initiatieven zijn gestrand. „Dit omdat de situatie er gewoon nog niet klaar voor was qua mechanisatie en dataverwerking en ook door het idee bij veel akkerbouwers dat precisielandbouw heel veel tijd kost. En nog steeds hoor je wel van akkerbouwers: ‘Ik zie wel verschillen, maar wat moet ik dan doen? Ik wacht nog wel af met variabele toepassingen totdat de precisielandbouw hiervoor het antwoord heeft.’ Maar dat is volgens mij verkeerd. Precisielandbouw is een innovatie en innovatie is op zoek gaan naar oplossingen en antwoorden.”
Lees ook het artikel over de Akkerwijzer Precisielandbouwdag 2019 met ervaringen van andere collega-akkerbouwers in vakblad Akkerwijzer nr. 5 dat vrijdag 17 mei verschijnt. Klik hier voor het aanvragen van een gratis proefnummer.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Ruth van Schriek, Ruud Jacobs, Wim van den Born