Vogelvrij
Column: Ammoniak met een luchtje
Het Mesdagfonds zet regelmatig onderzoeken uit bij diverse WUR-afdelingen. Vaak komen daar mooie en goed toepasbare resultaten uit. Zaken waar, in het geval van het Mesdagfonds, melkveehouders weer baat bij hebben. Je hebt als melkveehouder in je veestapel een aantal toppers en een hele grote middenmoot waar je best veel schik van hebt, daarnaast een ondereind dat je eruit selecteert.
Exit
WUR heeft een grote koppel wetenschappers. Als binnen die grote koppel WUR-lieden, die het bijna allemaal boven gemiddeld goed doen, een paar foute lieden zitten, dan trekken die het gemiddelde omlaag, maar ze blijven wel op hun stoel zitten. Dat is het grote verschil met een melkveebedrijf, daar is het exit voor het ondereind.
Hele grote koppels vee lopen vaak ook in meerdere stallen. Ook WUR heeft meerdere stallen. Stallen waar ze trots op kunnen zijn en stallen die heel wat minder zijn. Als het gaat om de onderzoekers in de ammoniakstal dan hebben deze jarenlang gelogen dat cruciale ammoniakdata zoek waren. Vorig jaar kwamen deze data plots boven water tijdens een sessie van het Rathenau Instituut. Iedereen daarbij aanwezig, ambtenaren van LNV, medewerkers van het Rathenau Instituut, andere wetenschappers en de Mesdagfonds delegatie waaronder ikzelf, waren flabbergasted dat WUR doodleuk verklaarde dat de 'zoek gewaande' data er toch waren.
Jokkenbrokkers
Na gedraai en aanvullende jokkenbrokkerij van de WUR-woordvoerder kwamen de data eindelijk boven water. Alle data? Nee, we weten dat helaas niet alles is overlegd. Het deel van de zoek gewaande data dat we wel kregen blijkt waardevol te zijn en onderzoekers van het Mesdagfonds basis te geven voor bijzondere conclusies. De data die niet zijn overlegd zullen dit vast niet ontkrachten maar eerder verstevigen.
Het opvallende is dat iedereen binnen WUR tot en met de Raad van Bestuur aan toe, dus ook Louise Fresco en ook de Raad van Toezicht, op de hoogte is van deze leugens. Ook weten ze van het functioneren of disfunctioneren van de Commissie Deskundigen Mestbeleid, waar een deel van de data verbergers in zit. Eigenlijk alle betrokkenen vanuit WUR in de CDM hebben weet van dat bedrog.
- De top van WUR grijpt niet in.
- Het ministerie van LNV grijpt niet in.
- De Tweede Kamer grijpt niet in.
Iedereen denkt waarschijnlijk: 'Ssssssssstttt, we doen er het zwijgen toe dan waait het wel over'.
Miljoenen
Boeren en de maatschappij zijn jarenlang van onjuiste informatie voorzien als het gaat over ammoniak en welke effecten de veehouderij heeft op de natuur doormiddel van haar ammoniakemissie. Boeren hebben honderden miljoenen geïnvesteerd en jaarlijks forse operationele kosten op basis van gemankeerde modelberekeningen.
Voor mevrouw Fresco en de direct leidinggevende van de ammoniakonderzoekers een wake up call en een tip in bij het thema passende terminologie: Mest uw Augiasstal uit, nu u het zelf nog kan én mag. Het waait echt niet over.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen