Vier subsidieregelingen voor melkveehouders in Drenthe worden gewijzigd
De Pilot50 startte in 2018 met vijftig melkveehouders die een bedrijfseigen duurzaamheidsplan hebben gekregen. ‘Zij hebben ook de mogelijkheid gehad om subsidies aan te vragen voor het nemen van maatregelen om daadwerkelijk te verduurzamen’, aldus Tessa Brink, project communicatieadviseur van provincie Drenthe.
In februari dit jaar zijn 200 Drentse melkveehouders gestart met het maken van een duurzaamheidplan op maat. Bij dit duurzaamheidsplan wordt er onder andere gekeken naar het optimaliseren van de kringloop, grondgebruik, waterbeheer, duurzame energie en biodiversiteit.
Verduurzamen
De subsidieregeling ‘Duurzaam Presterende Melkveehouders Drenthe’ wordt voor de acht melkveehouders opengesteld omdat zij in 2018 niet deze subsidie hebben aangevraagd voor het verduurzamen van hun bedrijf. ‘Op deze manier krijgen deze melkveehouders alsnog de kans om subsidie aan te vragen’, laat Brink weten. De melkveehouders hebben destijds niet de subsidie aangevraagd omdat zij niet goed op de hoogte waren over de data van de openstelling of vergeten zijn een aanvraag te doen, aldus Brink
Een andere subsidieregeling die gewijzigd is, is de regeling ‘200 Duurzaamheidsplannen Melkveehouderij Drenthe’. Deze regeling gaat namelijk een maand langer open dan gepland. Bij deze regeling kunnen de 200 melkveehouders die in februari zijn gestart een vergoeding krijgen voor het opstellen van een duurzaamheidsplan. De melkveehouders doet dit samen met een adviseur.
Beloning
Binnen de subsidieregeling ‘Beloning 200 duurzame melkveehouders Drenthe & Beloning 50 duurzame melkveehouder Drenthe’ zijn er ook wijzigingen aangebracht. Zo kunnen melkveehouders nu uit drie van de vier jaren kiezen voor de beloning in plaats van uit drie opeenvolgende jaren. Volgens Brink biedt deze wijziging melkveehouders de mogelijkheid om een ‘niet representatief jaar uit de beloning weg te laten’. Ze noemt de ‘extreem droge zomer van 2018’ als voorbeeld van een niet representatief jaar. ‘Door deze aanpassing zal de melkveehouder nog bewuster aan de slag gaan met duurzaamheidsthema’s uit de kringloopwijzer’, stelt Brink. De beloning is gekoppeld aan de doelstellingen, behorend bij het duurzaamheidsplan, die een melkveehouder heeft opgesteld. Eerder gold dat een melkveehouder maximaal drie jaar de tijd kreeg om de doelstellingen te behalen.
Kringloopwijzer
In alle subsidieregelingen voor melkveehouders in Drenthe is er een wijziging aangebracht in term ‘kringloopwijzer’. Deze term is nu in de bovengenoemde regelingen en in de regeling ‘Uitvoeringsbijdrage Duurzaam Presterende Melkveehouders provincie Drenthe’ uniform beschreven.
Deze laatst genoemde regeling is bedoeld voor de 200 melkveehouders die in februari dit jaar gestart zijn met het maken van een duurzaamheidsplan op maat en de melkveehouders uit de Pilot50. De melkveehouders kunnen met behulp van deze regeling een vergoeding krijgen voor het volgen van cursussen en scholingen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Provincie Drenthe