Zeewier in melkveerantsoen voor vermindering methaanuitstoot
Op de Campus worden drie soorten wier in kleine dosering bij het voer gedaan, waarna onderzoekers per wiersoort de effecten op de methaanproductie meten. Tijdens het onderzoek van WLR is er in het laboratorium gebruik gemaakt van de pensvloeistof van verschillende koeien. Daaraan zijn graskuil en een kleine hoeveelheid zeewier toegevoegd. ‘De eerste resultaten tonen aan dat het zinnig is om een stap te maken naar echte koeien en te onderzoeken of de zeewieren daar vergelijkbare resultaten laten zijn.’
Zeewier
De koeien krijgen tien weken lang zeewier in hun voer. In die periode kijken de onderzoekers ook naar de voeropname, melkgift en diergezondheid. Alle drie soorten wier komen van nature voor in Europa; in de noordelijke Atlantische Oceaan en in de Noordzee.
Minder methaan
Dit onderzoek maakt deel uit van het project ‘Zeewier in een gezonde melkveehouderij’, waarin de praktische toepassing van zeewier nader wordt bekeken. Doel van bedenker BlueO2 is om met de inzet van zeewier als voedingssupplement de methaanuitstoot te verminderen. Dit doet zij in samenwerking met LTO Noord. De Europese Unie en de provincie Noord-Holland steunen dit project financieel met POP3-subsidie.