Waarom LTO haar handtekening zette onder Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Waarom heeft LTO haar handtekening gezet onder het Deltaplan Biodiversiteitsherstel?
„Wat zou er gebeurd zijn als LTO geen handtekening had gezet?”
Nou, zegt u het zelf maar.
Na een kleine denkpauze: „Wij zijn betrokken en nemen onze verantwoordelijkheid. Boeren zijn één van de belangrijkste partijen als het gaat om biodiversiteit en dan moet je er ook bij zitten. Wij hebben zelf ook een belang en veel boeren zijn er al mee bezig. Het Deltaplan brengt betrokken partijen bij elkaar. Het zorgt ervoor dat ze samenwerken, dat er extra regie en afstemming komt en extra kennis. Het vraagstuk van biodiversiteit is niet alleen een zaak van de landbouw, maar van de gehele samenleving. Wij hebben wat te bieden en zien het als een kans om onze economische positie te verbeteren. De boer wil dus wel, maar zit onderaan de prijsketen met maar weinig financiële ruimte om iets te doen. Wie bijvoorbeeld een kruidenrijk grasland inzaait, laat productie liggen. Dat moet vergoed worden. Hier komt een beweging op gang, met ook een verdienmodel. En er zitten partijen bij die lang tegenover elkaar stonden, waardoor minder polarisatie optreedt, meer waardering voor boeren komt en een betere toekomst voor de landbouw is.”
Bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer bestaat er een nauwe financiële band tussen waterschappen en LTO-projecten. Die band kan invloed hebben op de pure belangenbehartiging. Krijgen LTO-projecten bij dit plan ook geld voor de uitvoering?
„Er is geen financiële band tussen waterschappen en LTO, anders dan dat er DAW-waterprojecten zijn waaraan waterschappen ook financieel bijdragen. Effectief belang betekent dat je de confrontatie aangaat als dat nodig is, maar je ook realiseert dat je beter kan samenwerken als je een gedeeld belang hebt. Het alternatief is dat je langs de zijlijn staat te roepen. We bereiken dankzij de DAW-projecten dat beleid en regelgeving beter op de boerenpraktijk worden afgestemd en er over en weer meer begrip is. Met zo’n 450 projecten en wel 15.000 boeren, die op de één of andere manier meedoen in een DAW-project, bewijzen we dat deze aanpak werkt en wordt gewaardeerd.”
Lees hele interview met LTO-bestuurder Ben Haarman in de komende editie van deze krant die verschijnt op zaterdag 25 mei. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan!