‘Geef grond uit in langdurige contracten zoals reguliere of erfpacht’
LTO Flevoland: ‘Er heerst een enorme grondhonger in de provincie’
LTO Noord afdeling Flevoland herkent de constatering van Rabobank dat de lage vruchtwisseling een negatieve druk geven op de agrarische gronden. Maar er zijn wel verschillen in de provincie, stelt Arnold Michielsen, voorzitter LTO Noord afdeling Flevoland. Zo zijn er volgens hem in de Noordoostpolder nog veel één op drie bouwplannen terwijl er bijvoorbeeld in Oost-Flevoland juist meer één op vier bouwplannen zijn. Daarnaast zijn veel bedrijven in de Noordoostpolder gespecialiseerd in bloembollen- en pootgoedteelt, stelt de voorzitter. Volgens Rabobank zijn het juist gewassen als bloembollen en aardappels die de bodem het meest uitputten.
Pachtconstructies
Rabobank stelt dat pachtconstructies een factor kunnen zijn in het op peil houden van de bodemkwaliteit. Volgens de bank is 26 procent van de Nederlandse landbouwgrond in gebruik op basis van pacht. Hierbij is er sprake van een stijging van 6 procent van het aandeel kortlopende liberale pacht op het totale areaal. Het percentage reguliere pacht daalde van 20 naar 14 procent. Volgens de Rabobank ligt hierin een dilemma omdat het volgens hen voor de hand ligt om voor zo’n korte termijn voor een goed renderend gewas te gaan.
LTO Noord afdeling Flevoland is geen voorstander van kortlopende geliberaliseerde pacht. „We vragen hier al jaren aandacht voor. Geef grond uit in langdurige contracten zoals reguliere of erfpacht. Dat geeft een betere garantie voor goed bodembeheer”, zegt Michielsen. Daarnaast spreekt LTO van een ‘enorme grondhonger’ in de provincie. „Er is gebrek aan landbouwgrond en dat drijft de prijzen op. Als je kortdurend een stuk grond pacht waar je veel geld voor betaalt, dan wil je daar ook goede opbrengsten vanaf halen.” Goed bodembeheer zou daardoor naar achtergrond verdwijnen. De voorzitter vindt dat wanneer er toch voor een kortlopende pachtconstructie gekozen wordt, er eisen gesteld moeten worden aan het bouwplan en het bodembeheer.
Bewustwording
Boeren zijn zich niet altijd bewust van het belang van een goede bodemkwaliteit. Dat stelt Michielsen. „Een goede bodem draagt bijvoorbeeld bij aan de waterkwaliteit en de mineralenopname maar levert ook weerbaardere gewassen op.” Om bewustwording te creëren onder boeren in Flevoland, is er onder andere het Actieplan Bodem en Water (ABW). Dit is een samenwerkingsverband tussen LTO Noord, Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland. De doelstelling van ABW is het bevorderen van een duurzame landbouw in Flevoland door een goede waterkwaliteit, bewust bodemgebruik en waterconservering in het bodemprofiel. „Boeren zijn vaak eerst wat sceptisch maar later zien ze toch in dat bewust bodemgebruik ook in het belang is van hun eigen bedrijf”, besluit voorzitter Michielsen die tevens deel uit maakt van de stuurgroep van ABW.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Susan Rexwinkel