LTO: ‘Geen zorgen om luchtkwaliteit door lekke ketel REC’
LTO Noord afdeling Noardwest Fryslân is tevreden met de uitslag van het onderzoek, maar wil toch een vinger aan de pols houden. „Als voedselproducent streven wij naar hoge kwaliteit van onze producten. Het onderzoek heeft aangetoond dat de REC niet van invloed is geweest op deze kwaliteit. Uiteraard zijn we daar erg blij mee”, zegt bestuurder Ane de Witte.
Schoorsteen
In het onderzoek, uitgevoerd door Wageningen University & Research in opdracht van LTO Noord, kijken de onderzoekers naar de verspreiding van verschillende stoffen die uit de schoorsteen van de Reststoffenenergiecentrale kunnen komen. De concentraties van stoffen als kwik, cadmium, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), fluoriden en dioxinen worden dan vastgesteld.
Monsters
Het voorkomen van deze stoffen in speciaal hiervoor geteelde spinazie en boerenkool dient als graadmeter. Daarnaast worden er ook monsters van koemelk en gras genomen en wordt er een bepaling gedaan met kalkpapier. ʻVoor de gehalten van cadmium, kwik, fluoriden en dioxinen zijn in de metingen geen waarden gevonden die laten zien dat de REC iets toevoegt aan het achtergrondniveau van die stoffenʼ, stelt LTO Noord.
Ketellekkage
Na de ketellekkage in oktober 2018 is WUR een aanvullend onderzoek gestart naar de neerslag van PAK’s op gras in de directe omgeving van de REC. ‘De hier gevonden waarden waren niet hoger dan de tegelijkertijd gevonden waarden op een referentiepunt, buiten de invloedssfeer van de installatie’, weet LTO. De waardes liggen binnen de veilige marges van consumptie. ‘De conclusie dat de REC niet zorgt voor een extra belasting is, gezien de resultaten in het rapport, gerechtvaardigd.’
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Beeld: Ruth van Schriek