5.000 euro rentekorting voor Drentse melkveehouders

De regeling van de Rabobank werd gisteren wereldkundig gemaakt en is het eerste tastbare resultaat van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het Deltaplan werd in december gepresenteerd door organisaties als Rabobank, LTO, Natuurmonumenten en Agrifirm. Het doel van dit plan is om tot aan 2030 de biodiversiteit in Nederland een flinke impuls te geven.
De kortingsregeling van de Rabobank in Drenthe is een proef. De Rabobank betaalt de kosten voor de pilot uit eigen zak, maar kijkt wel of er vanuit groenfinancieringen bij de Europese bank (ECB) mogelijkheden zijn om dit soort financieringen tegen lagere rentes af te sluiten, zodat het voor de bank weer kostenneutraal wordt.
Geen extra inspanningen
Vanuit het Deltaplan Biodiversiteit is er een biodiversiteitsmatrix opgesteld waar melkveehouders punten op scoren. Het gaat dan om bijvoorbeeld stikstofoverschot, hoeveelheid natuur, CO2-emissies, etc. Bedrijven die bij de beste 25 procent horen worden vervolgens gecertificeerd en krijgen een half procent korting op de rente van hun leningen bij de Rabobank. Voor deze regeling is het totale leenbedrag gemaximeerd op 1 miljoen euro per bedrijf. In totaal gaat het in de pilot om leningen met een totale waarde van 50 miljoen euro.
Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, hoeven geen extra inspanningen te verrichten. Ook wordt niet actief gemonitord hoe het gaat met de biodiversiteit op de gecertificeerde bedrijven. De bank monitoort ook niet jaarlijks of de deelnemers blijven voldoen aan de voorwaarden. „Die toetsing komt op het moment dat er nieuwe leningen worden afgesloten of bestaande worden overgesloten", stelt Marijn Dekkers.
Op de lange termijn sluit Dekkers niet uit dat kredieten verstrekt gaan worden op basis van bonus-malus, waarbij de lagere rentekosten voor bedrijven die biodiversiteit omarmen betaald worden door ondernemers die dat niet doen.
Melkveebedrijf Riedstra en Hoving
Melkveebedrijf Riedstra en Hoving VOF is de eerste melkveehouder in Drenthe aan wie de lening is toegekend. Het bedrijf in Veenhuizen grenst aan een natuurgebied. Toen de broers Jappie en Dirk Riedstra het familiebedrijf overnamen, was het nog een melkveebedrijf dat geen extra inspanningen verrichtte op het gebied van biodiversiteit. Dat is inmiddels wel anders. „Op ons bedrijf proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met biodiversiteit. Dit bereiken we onder meer door het inzaaien van bloemrijke akkerranden en door weidevogel- en botanisch beheer op een deel van ons grasland. Daarnaast werken we samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. We doen aan begrazing met Herefords en Exmoor pony’s. We hebben onze stal landschappelijk ingepast en op ons erf proberen we hier zoveel mogelijk rekening mee te houden“, aldus Jappie Riedstra.