LTO Noord vindt veenweideproblematiek uitdaging voor coalities Drenthe en Groningen
Met name de veenweideproblematiek in Noord-Nederland wordt volgens LTO-bestuurders een uitdaging voor de nieuwe coalities van Drenthe en Groningen. Echter komt dat woord in het coalitieakkoord van Drenthe geen enkele keer voor. Het nieuwe bestuur van Groningen noemt bodemdaling wel enkele keren. De fracties geven aan de mogelijkheden te onderzoeken om veenoxidatie tegen te gaan om CO2-uitstoot te verminderen. ‘In samenspraak met landbouwers en landeigenaren willen wij ruimte geven aan vernatting van deze gebieden en dit mogelijk combineren met de aanleg van nieuwe natuur, zonneparken en/of de productie van biomassa. Daarbij wordt gekeken naar passende compensatie.’
Drenthe
Het nieuw gevormde provinciebestuur van Drenthe bestaat uit PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. GroenLinks is de nieuwkomer in het Drentse provinciebestuur. „Het waterdossier is bij de nieuwe GroenLinks-gedeputeerde Hans Kuipers neergelegd”, geeft LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts aan. „Dat dossier wordt een van de highlights voor de komende jaren, zeker in combinatie met de veenweideproblematiek. Wij vinden het daarom heel belangrijk om met de gedeputeerde hierover om tafel te zitten en ervoor te zorgen dat het peil de functie volgt.” Henk Jumelet is namens het CDA opnieuw landbouwgedeputeerde in de provincie Drenthe.
Geen extra regels
In het coalitieakkoord ‘Drenthe, mooi voor elkaar’ geven de fracties aan de landbouwsector de ruimte te willen geven om zich toekomstgericht te ontwikkelen. ‘Vanuit de provincie worden geen extra regels bovenop de landelijke regels opgelegd’, wordt beschreven. Daarnaast wil het nieuwe college doorgaan met het programma Toekomstgerichte Landbouw. Ook geeft het bestuur aan ‘in het bijzonder aandacht te hebben voor jonge landbouwers’.
LTO Noord en het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) zijn positief over de inhoud van het collegeakkoord. „Het nieuwe college gaat voor continuering van de ‘Toekomstgerichte landbouw’ en geeft aandacht aan jonge landbouwers”, stelt DAJK-voorzitter Roy Meijer. LTO Noord is blij dat de provincie ruimte biedt voor herbestemming van vrijgekomen bedrijfsgebouwen. „De afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat boerenbedrijven met gronden overgekocht worden door collega-boeren.”
Groningen
In Groningen is een college gepresenteerd dat bestaat uit PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66. PvdA is daar de nieuwkomer en SP is verdwenen uit de coalitie. In dit provinciebestuur zit ook een bekende op de portefeuille landbouw; Henk Staghouwer (CDA).
LTO Noord stelt dat het nieuwe college van Groningen voor enkele uitdagingen komt te staan, zoals het veenweidegebied en de intensieve veehouderij. „In het coalitieakkoord schrijft de provincie dat ze de inzet op biologische landbouw wil versterken”, zegt regiobestuurder Alma den Hertog. „De provincie moet echter breder kijken dan alleen biologisch en de diversiteit van de landbouw koesteren.”