Natuur- en milieufederatie Drenthe wil veengebied versneld vernatten
In het Klimaatakkoord voor 2030 staat de maatregel om veengebieden te vernatten. Deze natuur- en milieuorganisaties willen nu dat dit versneld gebeurt, omdat de vernatting een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het halen van de klimaatdoelen.
De NMF Drenthe vindt dit met name voor de Drentse gebieden interessant. „Bij veenoxidatie wordt al snel aan veenweide gedacht en de weidevogels in Friesland”, vertelt directeur Reinder Hoekstra. „Maar ook in Drenthe vindt het zowel op de zand- als veengronden plaats. Het is heel waardevol om te kijken wat het versneld natter maken van de aangewezen natuurgebieden kan betekenen voor de klimaatdoelen. Bovendien liggen er kansen buiten de natuurgebieden. Vermindering en vastleggen van CO2 en bodemdaling heeft ook economische waarde. Dit is met name voor de Veenkoloniën van belang.”
Akkerbouw
In de Veenkoloniën speelt het oxidatieprobleem volgens NMF Drenthe en liggen kansen die ook in het belang zijn van de landbouw in verband met de bodemdaling. „Veenoxidatie speelt niet alleen in weidegebieden, maar ook in akkerbouwgebieden, zoals in de omgeving Valthermond. Het is nuttig om te kijken wat vermindering van veenoxidatie hier op kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan verdienmodellen als je CO2 reduceert.”
Het gebied bij Valthermond is een pilotgebied waar NMF Drenthe samen met het waterschap, landbouw, de provincie en gemeenten kijkt naar een mogelijke oplossing voor de veenoxidatieproblemen. „Het gebied zakt hier flink weg en dan zijn beleidsmaatregelen van waarde. Het is heel interessant om te kijken of er in combinatie met een energielandschap mogelijkheden liggen om de CO2-reductie te gebruiken als financieringsmotor voor de aanpak van deze problematiek.”
40puntenplan
Donderdag werd in Friesland het plan van versnel vernatten gepresenteerd voor veengebieden in Nederland. Dit plan werd tevens aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Versneld vernatten is de twaalfde maatregel van het 40puntenplan van Urgenda. Volgens de initiatiefnemers kan versnel vernatten bijdragen aan de doelstelling van 25 procent CO2-reductie in 2025. Het plan wordt ondersteund door een 14 natuurorganisaties.