Aanhoudend onstuimig en wisselvallig maar minder warm
Het is zelfs een halve dag van te voren nog niet nauwkeurig te voorspellen op welke plaatsen de stormbuienlijn die vanavond op het programma staat voor overlast en zware regenval gaat zorgen. Weer om de buienradar te volgen.
Grillige buienlijnen
Ook is het nog maar de vraag óf de buienlijn tientallen millimeters regen gaat opleveren, want de zone met hevige wind en aanhoudende neerslag is minder omvangrijk dan eerder deze week. De buienlijnen eerder deze week leverden in een brede baan van Zuid-Limburg via Noord-Brabant naar de kop van Noord-Holland 30-60mm regen. Maar langs de gehele oostgrens van Groningen tot de Achterhoek bleef het bij veel wind en 5-15 millimeter regen. Klik hier om de neerslaggegevens tot nu toe deze maand te bekijken.
Ergste droogte dreiging voorbij
Zaterdag wordt een frisse dag met veel wind en locaal buien. Stormschade is mogelijk omdat de bomen veel blad dragen. Zondag blijft het waarschijnlijk de hele dag droog. Vanaf maandag maakt het wisselvallige weer met kans op onweersbuien een doorstart. De noord-zuid georiënteerde scheidslijn tussen de warme lucht boven Midden-Europa en de koelere maritiem polaire lucht boven de westrand van Europa blijft namelijk ook volgende week in stand. Soms kan langs dit frontvlak een golf voor verhoogde neerslag/buienactiviteit zorgen, dit lijkt met name op dinsdag en/of woensdag te gebeuren, schrijft het KNMI. De dreiging van de ergste droogte is voorbij, dankzij de aanhoudende wisselvalligheid. Dat blijkt ook uit de KNMI droogtemonitor, die de lijn van de 5 procent droogste jaren niet meer raakt.
Geen twee dagen aaneengesloten droog
Het zal volgende week niet eenvoudig zijn om volledig droge dagen te vinden voor het inkuilen van de tweede snee gras, zonder risico er regen in te krijgen. Vinger aan de pols houden is het motto. Van dag tot en dag zullen zich waarschijnlijk nieuwe perioden van 36-48 uur blijken te vormen waarop het aangesloten droog blijft. Dankzij de regen van deze week is de kans groot dat er volgende week op veel plaatsen in Nederland een dik pak gras staat. Er kan zelfs wel meer dan 200 kilo drogestof per hectare per dag aan gras groeien. Zo zomers warm als het deze week op sommige dagen in het binnenland was, wordt het volgende week niet meer.
Bijvoeren op stal
De grasopname door weidende koeien kan ook van dag tot dag sterk wisselen. Door te sturen met bijvoeding aan het voerhek op stal blijft de melkproductie op peil. Op het heetst van de dag bieden moderne geïsoleerde stallen met ruime drinkwatervoorziening hier prima de gelegenheid voor, terwijl ’s avonds en ’s nachts de omstandigheden om te weiden gunstiger zijn op warme dagen.