38 mm neerslag in de witlof: „Toen verdween alles”
Eergisteren maakte een bui met zware slagregens een einde aan 4,5 hectare witlof van Lodders in Swifterbant (FL). „Er viel 38 mm. Ja, toen verdween alles.” Aanvankelijk dacht hij nog dat hij de enige was die schade had, maar een telefoontje naar zijn afnemer leerde hem al gauw dat dat anders was. „Hij kon het zo opnoemen: 100 hectare hier, 150 hectare daar.” Ook in de Noordoostpolder, het zuidwesten en Noord-Holland is grote schade in de witlof ontstaan door de zware regen.
Pythium
Witlof is in de eerste veertien dagen na opkomst heel kwetsbaar voor zware buien. „Grote druppels die op de jonge kiemlobben kletsen. Dan raakt het blad beschadigd en slaan schimmels toe, zoals pythium. Het plantje wordt bruin en valt weg.”
De witlof van Lodders was begin juni gezaaid en niets leek een goede start in de weg te staan. „Ze kwamen prachtig boven. We hebben nog 2 keer 7 mm beregend omdat het zo droog was.”
Groeidagen
Nu rest Lodders weinig anders dan overzaaien. Maar daarvoor moet hij nog even zijn geduld bewaren: de grond is te nat na de vele neerslag. De loonwerker moet opnieuw ruggen trekken en daarna weer zaaien. „Dat zijn allemaal weer extra kosten en extra stress.” Lodders stapt omwille van de tijd over op een ander ras. „We hadden een heel laat ras gezaaid. Maar nu wordt het een vroeg ras dat minder groeidagen nodig heeft.”