Nutriëntensensoren moeten bemesting landbouwgewassen Drenthe optimaliseren
„De sensoren meten het nitraat- en kaliumgehalte in de bodem. Nitraat in combinatie met kalium is een van de bepalende factoren voor de opbrengst van het land. Daarnaast zijn het de twee meststoffen die relatief gezien het meest gevoelig zijn voor uitspoeling”, vertelt Peter Raatjes van agrotechnologiebedrijf RMA Company, een van de initiatiefnemers van het project.
De sensoren blijven de komende twee teeltseizoenen staan. In totaal worden er twaalf percelen gemonitord tijdens de proef. De sensoren worden getest in de gewassen aardappelen, uien en lelies. „Dit zijn gewassen die een potentiële goede opbrengst hebben en waarvan de bemesting goed bijgestuurd kan worden”, aldus Raatjes.
Bouwvoor
De sensoren zijn op drie dieptes geplaatst: twee in de bouwvoor (op 15 en 25 centimeter) en onder de bouwvoor op 45 centimeter. De sensoren doen één keer per uur een meting. Voorafgaand aan het plaatsen van de sensoren, is er een perceelscan gemaakt. „Hierbij is gekeken naar de profielopbouw, grondsoort en variatie van de bodem”, zegt Raatjes. Op basis van de resultaten van de perceelscan zijn de sensoren geplaatst.
Buisjes
Naast metingen van het nitraat- en kaliumgehalte in de bodem wordt tijdens het project ook de betrouwbaarheid van de sensoren getest. „Naast elke sensor zijn buisjes in de bodem geplaatst voor het uitvoeren van handmetingen”, zegt Raatjes. „Het jaar 2019 is in eerste instantie vooral bedoeld om informatie te verzamelen. Het jaar daarop gaan we daadwerkelijk met het optimaliseren van de bemesting aan de slag. Maar als de metingen informatie geven waar we direct op kunnen anticiperen, dan doen we dit zeker. Op een paar percelen wordt bijvoorbeeld druppelirrigatie toegepast. Het is dan relatief gemakkelijk meststoffen mee te geven.”
Binnen het project werkt RMA Company samen met agrarisch adviesbedrijf Delphy en bodemadviseur Loonstra & Van der Weide. Op deze manier wordt kennis op het gebied van sensor- en softwaretechnologie, teeltadvies en bodem gecombineerd, stellen de initiatiefnemers. Mede via de subsidieregeling Toekomstgerichte landbouw van provincie Drenthe wordt het project financieel ondersteund. Raatjes hoopt dat door middel van het project de efficiëntie van de teelt verbeterd kan worden. „Een betere benutting van meststoffen leidt tot een betere opbrengst. Maar wellicht biedt deze techniek ook nog mogelijkheden voor de transitie naar kringlooplandbouw.”