FrieslandCampina helpt leden met aanschaf Groninger windmolens
Deze regeling maakt deel uit van het Farm Energy programma dat FrieslandCampina is gestart om leden te stimuleren in de transitie naar groene energie. Andere onderdelen van Farm Enevery zijn Solar en Jumpstart.
Het aanschaffen van windmolens door boeren kan ook direct bij de afnemer. Volgens woordvoerder Sjoerd van Sprang van FrieslandCampina is er echter toch een voordeel om het via deze samenwerking te doen; er is leveringszekerheid en EAZ Wind is een betrouwbare partner. „Daarnaast is het voordeel dat wanneer er door boeren groots opgekocht wordt, het kostentechnisch interessanter kan zijn voor melkveehouders die meedoen”, aldus Van Sprang. De leveringszekerheid is wel afhankelijk van het aantal windmolens dat wordt besteld bij EAZ, geeft de woordvoerder aan.
Windmolens
De energie die melkveehouders kunnen opwekken met de windmolens kunnen zij gebruiken om het bedrijf energieneutraal te maken. FrieslandCampina stelt zelf dat een combinatie van de kleine molens met zonnepanelen een optimale oplossing is, omdat deze samen het bedrijf het bedrijf jaarrond van energie kunnen voorzien.
Lokale regelgeving
In principe kunnen alle leden-melkveehouders van FrieslandCampina meedoen. „Maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de provinciale en lokale regelgeving waar de boeren mee te maken krijgen.” Niet alle gemeenten verlenen vergunningen aan boeren om op het eigen terrein een windmolen te plaatsen. Vaak zijn er ook restricties aan de hoogte van deze molen.
Leden van FrieslandCampina die interesse hebben kunnen contact opnemen via Melkweb.