Meer belangstelling bij boeren voor mechanische onkruidbestrijding
In de middag hakte Christoffel den Herder, adviseur biologische landbouw van Delphy, de knoop door. „We wagen het erop en laten het doorgaan. Gelukkig is het gebleven bij een buitje en dat was goed voor de demonstraties, de grond was daardoor zo niet zo droog en iets zachter. Zo konden we er goed mechanisch eggen en schoffelen. Het is pas gaan regenen toen we klaar waren.”
Vijftig boeren kwamen gisteravond naar de proefboerderij om de demonstraties bij te wonen. Ze kregen de nieuwste ontwikkelingen te zien op het gebied van schoffelen en wiedeggen. Er waren demonstraties met een Steketee IC light cameraschoffel in zaaiui, een Carré cameragestuurde schoffel in suikerbieten, een APV precisie wiedeg in zaaiui en suikerbieten en een Treffer wiedeg.
Mechanische onkruidbestrijding
Volgens Christoffel den Herder hadden de boeren met name aandacht voor de mechanische onkruidbestrijding in de zaaiuien. „Telers weten minder van eggen dan van schoffelen. Er was dan ook veel belangstelling voor het eggen”, zegt Den Herder. „Het was even zoeken naar de juiste instelling van de egmachine. Hoeveel druk moet je geven? Hoe stel je de eg nu in en wat is de druk op de tand? Daar heb je ervaring voor nodig. Je moet wat druk en kracht geven om door de korst door te breken. Je moet niet te voorzichtig zijn als je gaat eggen. Je hebt kracht nodig om door een korst heen te breken, maar aan de andere kant moet je oppassen weer niet teveel druk geven. Anders is er een gevaar dat de wortel van de plant afbreekt.”
Mechanische onkruidbestrijding is steeds meer in trek bij boeren. „Telers mogen steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken”, zegt Den Herder. „Daarnaast zien telers het belang ervan in om een korstige bovenlaag van een perceel losser te maken en er meer zuurstof in te krijgen. Dat is hard nodig omdat verslemping van de grond door hevige regenval een steeds groter probleem wordt. Overigens maken telers zich er wel zorgen over dat door het breken van de korst de werking van herbiciden minder zal zijn. Zover we nu weten lijkt het mee te vallen en weegt op door een betere gewasontwikkeling.”
Kostenaspect
Op de demonstratieavond kwam het kostenaspect ook ter sprake. „Er moeten forse investeringen voor dergelijke machines worden gedaan. Kostentechnisch kan mechanisch schoffelen en eggen dan ook niet concurreren met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen”, vertelde Den Herder aan de boeren. „Bovendien moeten telers rekening houden met meer handwerk als ze overgaan tot mechanische onkruidbestrijding. Bij drie weken regen kunnen boeren gewasbeschermingsmiddelen blijven gebruiken terwijl ze met mechanische onkruidbestrijding dan niets kunnen.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief