Voorlopig geen geitenstop in Groningen
GS voerde de gesprekken met de Groninger gemeenten naar aanleiding van een motie die in maart dit jaar werd ingediend door de Partij van de Arbeid, D66 en GroenLinks. De partijen wilden dat er met de gemeenten werd overlegd over de mogelijke invoer van een (tijdelijk) geitenstop in de provincie. Dit in het kader van ‘de risico’s voor de volksgezondheid in afwachting van de resultaten van het aangekondigde onderzoek van het RIVM’. Het RIVM doet onderzoek naar de relatie tussen longproblemen en de nabijheid van een geitenbedrijf.
Niet aan de orde
Dat er op dit moment geen geitenstop door de provincie afgekondigd wordt, betekent in theorie dat geitenhouders in Groningen nog steeds mogen uitbreiden en dat nieuwvestiging ook is toegestaan. „Maar dat is momenteel niet aan de orde”, stelt Jan van der Meide, woordvoerder provincie Groningen. „Er zijn geen aanwijzingen dat bestaande bedrijven willen uitbreiden of dat geitenhouders vanuit andere provincies zich in Groningen willen vestigen. Maar we blijven de situatie monitoren.”
Volgens cijfers van het CBS telde Groningen vorig jaar 5.966 melkgeiten. Het aantal melkgeiten in Groningen is beduidend minder dan in de aangrenzende provincies Friesland (16.446 melkgeiten) en Drenthe (13.630 melkgeiten). Friesland kondigde begin dit jaar een geitenstop af waardoor bestaande bedrijven niet meer mogen uitbreiden en nieuwe bedrijven zich niet meer mogen vestigen in de provincie. In Drenthe is geen sprake van een geitenstop maar daar geldt dat nieuwe geitenbedrijven niet in aanmerking komen voor een provinciale omgevingsvergunning omdat geitenbedrijven worden aangemerkt als intensieve veebedrijven.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: CBS