Provincie Drenthe trekt twee ontheffingen vossenjacht in na uitspraak rechter
De rechtbank oordeelde in mei dit jaar dat de ontheffingen voor het doden van vossen tussen zonsondergang en zonsopgang onterecht zijn verleend. Stichting De Faunabescherming spande de rechtszaak aan. De rechtbank is het niet eens met de argumenten die GS aandroeg voor het verlenen van de ontheffingen.
Schrikdraad
Volgens GS is het effect van preventieve middelen om schade van vossen te voorkomen zonder dat daarbij ondersteunend afschot wordt gebruikt ‘zeer beperkt’. Het plaatsen van een hoger hekwerk is niet toegestaan op grond van de regelgeving van de gemeente en het waterschap. Daarnaast zou het plaatsen van schrikdraad geen ‘bevredigende oplossing’ zijn, aldus GS. De rechtbank vindt echter dat GS onvoldoende heeft onderbouwd ‘dat het onmogelijk is om bij de bedrijven een afscheiding te realiseren die voorkomt dat vossen de percelen binnendringen’.
Ook een argument van GS over de kosten van een 100 procent voswerend-raster kan niet op steun van de rechtbank rekenen. Volgens GS kost een dergelijk raster meer dan 20.000 euro per bedrijf en is daarmee ‘te duur om van bedrijfseigenaren te verlangen, rekening houdend met de verdiensten binnen de bedrijfstak’. Volgens de rechtbank heeft GS geen stukken aangereikt waarin wordt aangetoond dat het plaatsen van een ‘deugdelijke afrastering disproportioneel kostbaar’ is.
Ophokken
GS vindt verder dat niet van de bedrijfseigenaren gevraagd kan worden om elke avond fysiek aanwezig te zijn bij het ophokken van de kippen. ‘Dit heeft een grote impact op het sociale leven van de eigenaren’, vindt GS. ‘Bovendien is te verwachten dat vossen toch de bedrijven zullen binnendringen en kippen zullen prederen’.
De rechtbank ziet dit anders. Zij stelt dat het ‘zorgvuldig ophokken van het pluimvee, zodat er ’s nachts zoveel mogelijk kippen in de stal zijn’, hoort bij de normale bedrijfsvoering. Daarnaast is volgens de rechtbank niet gebleken dat het voor de bedrijfseigenaren ‘onredelijk bezwarend’ is om bij het ophokken aanwezig te zijn.
Vijftien ontheffingen
In het afgelopen jaar heeft provincie Drenthe in totaal vijftien ontheffingen verleend voor het doden van vossen in de nacht. Twee hiervan worden dus ingetrokken. De overige vergunningen zijn volgens GS op dit moment onherroepelijk en kunnen niet meer worden aangetast. Deze ontheffingen zijn verleend tot 1 januari 2023.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: PXhere
Bron: Rechtspraak.nl