Meer bijen en hommels geteld in Drentse akkerranden
Vorig jaar zijn 11 verschillende soorten bijen en hommels aangetroffen in de bloemenranden op de percelen van De Jong, waaronder de vrij zeldzame kleine harsbij. Daarnaast zijn er 14 verschillende soorten zweefvliegen en 8 verschillende soorten vlinders waargenomen. In totaal zijn bijna 350 bijen en hommels geteld. En dit zijn, gezien het extreem droge jaar waardoor de bloemenranden vroeg uitgebloeid waren, mooie resultaten, concluderen de initiatiefnemers. Ook dit jaar zijn al meerdere soorten wilde bijen gezien, waaronder twee parasitaire soorten. Deze soorten komen alleen voor als het goed gaat met hun gastheer, een andere soort bij.
Bloemenmengsels vergelijken
Het monitoringsonderzoek is een gezamenlijk initiatief van BASF, de Vlinderstichting en Stichting Veldleeuwerik. In dit driejarig monitoringsonderzoek wordt onderzoek gedaan naar bestuivers in akkerranden op het bedrijf van De Jong. Doel van het project is het bevorderen van bestuivers door het aanleggen van bloemrijke akkerranden. In het onderzoek worden twee bloemenmengsels met elkaar vergeleken; een standaard mengsel dat voor een deel uit uitheemse planten bestaat en een inheems mengsel met inheemse (Drentse) soorten. De monitoring wordt uitgevoerd door De Vlinderstichting.
Dat het vergroten van de biodiversiteit heel goed hand in hand kan gaan met de intensieve akkerbouw, bleek eerder uit vijfjarig onderzoek van BASF, uitgevoerd door onafhankelijke experts op tien boerderijen in Duitsland en België. Op deze boerderijen is onderzocht wat het effect is van de gangbare akkerbouw met de inzet van gewasbeschermingsmiddelen op de insectenstand, maar ook op bijvoorbeeld vogels en spinnen.
Nestkasten
In veldproeven zijn stroken aangelegd met gras en verschillende soorten bloemenmengsels en zijn de effecten van deze verschillende soorten op de biodiversiteit onderzocht. Daarnaast zijn op de bedrijven enkele duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het ophangen van nestkasten en het plaatsen van zitpalen voor roof- en zangvogels. Bij zowel de bloemen als de insecten nam het aantal (in tal en soorten) sterk toe. Ondanks dat op naastgelegen percelen met insecticiden is gespoten, werden er meer insecten zoals kevers en spinnen geteld in de stroken. Zo nam het aantal spinnensoorten met 67 procent toe.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Vlinderstichting
Bron: Stichting Veldleeuwerik