Zuiderzeeland wil beregeningsverbod zo lang mogelijk uitstellen; waterpeil verhoogd
„We krijgen geen signalen van boeren dat er niet voldoende water is om te beregenen”, zegt Theresa Kombrink, woordvoerder van Waterschap Zuiderzeeland. „Maar deze maatregel is bedoeld om voldoende water beschikbaar te houden en eventuele problemen te voorkomen.” Volgens het waterschap is Flevoland, in vergelijking met de rest van Nederland, niet heel gevoelig voor droogte door de ligging van de provincie.
Of boeren zelf maatregelen kunnen treffen voor het voldoende beschikbaar houden van water, hangt af van het gebied waarin zij wonen. De provincie valt op te delen in drie gebieden, te weten bemalen gebieden, gestuwde gebieden en wateraanvoergebieden.
Gestuwde gebieden
In de bemalen gebieden kunnen boeren volgens het waterschap niet veel meer doen dan spaarzaam om te gaan met water. Wel moeten boeren alert zijn op de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. In sommige delen van het gebied is er kans op verzilting van water in tochten en sloten.
Boeren in gestuwde gebieden moeten ervoor zorgen dat wanneer zij gebruik maken van oppervlaktewater voor beregening, het waterpeil zelf weer aanvullen. „Dit kunnen boeren doen door water vanaf het lage deel over de stuw naar het hogere deel te pompen”, vertelt Kombrink.
Voor boeren in wateraanvoergebieden noemt het waterschap geen extra maatregelen die zij kunnen treffen. Wel stelt het waterschap dat, wanneer het inlaten van water moet worden beperkt, zij eerst regels zullen instellen om te besparen op watergebruik. Denk hierbij aan alleen ’s nachts beregenen. Op deze manier wil het waterschap een beregeningsverbod zo lang mogelijk uitstellen. In Flevoland is nog nooit een beregeningsverbod afgekondigd vanwege de droogte.
Waterkwaliteit
Het waterschap verhoogt niet alleen het waterpeil om de kunnen voldoen aan de watervraag voor beregenen. Volgens het waterschap zorgt de peilverhoging ervoor dat het water minder snel opwarmt. Dit komt de waterkwaliteit ten goede en draagt bij aan het voorkomen van blauwalg, aldus Zuiderzeeland.
Hoelang het waterschap het waterpeil hoger blijft houden, is nog niet bekend. „We wachten af wat het weer ons brengt maar voor nu blijft het zo”, besluit Kombrink.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Waterschap Zuiderzeeland