Wetterskip Fryslân: 'Nog voldoende water voor muizenbestrijding'
Volgens Van Weperen is de problematiek met de muizen en de aantasting van het productievermogen van het grasland ‘heftiger dan menigeen doet bevroeden’. „Terwijl normaal gesproken de situatie over een paar maand op zijn heftigst is.” Bij een demonstratie van bevloeiingsmethoden, op het perceel van Romke Schaap in Woudsend, zag Van Weperen zelf hoe effectief het onder water zetten is. „Het is gebleken dat dit een goed bestrijdingsmiddel is. Je pakt de droogte aan en je verdrinkt de muizen. Als ze ontsnappen vormen ze een snackbar voor andere dieren.”
Jaar lang droog
In Friesland is wel degelijk sprake van droogte. „Het watertekort is normaal gesproken 110 millimeter, nu zitten we al op 150. Dat we een tekort hebben, is vrij normaal. Alleen probleem is wel het al een jaar lang te droog is. Overigens willen we niet dat het dit jaar weer op niveau is, want dat zou betekenen dat we een aantal forse dagen met flink overschot gaan krijgen.”
Melden
Van Weperen stelt dat er, op dit moment, voldoende oppervlaktewater en water uit het IJsselmeer beschikbaar is. „Voorlopig blijft dat ook zo, maar we weten niet in welke situatie we over een maand verkeren. Op dit moment is er nog geen reden om maatregelen te treffen, om water te onttrekken.” Het advies van de waterschapsbestuurder is daarom om vooral nu op groter schaal percelen te bevloeien tegen de muizen, nu er nog voldoende water is. „Maar doe dit wel in samenspraak met buren, collega’s. Meld het ons ook, zodat we weten waar de watervraag is. Zoals gezegd, het is droog en dat is serieus, maar niet superernstig.”
Muizendeskundige Niek Bosma van Wetterskip Fryslân benadrukt ook het overleg. „We hebben nu een groot waterschap, maar eigenlijk moeten we weer in rayons als de vroegere polderbelangen bij elkaar zitten. Afstemming is nodig anders jaag je de muizen naar elkaar. Dan ben je ze op het ene perceel kwijt, maar zitten ze vervolgens bij de buurman.” Ook regiobestuurder Peet Sterkenburg riep op om de muizenbestrijding vooral collectief op te pakken.
Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Veldpost, die verschijnt op zaterdag 6 juli. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen