Waterschap Zuiderzeeland stopt met bemonsteren sloten op glyfosaat
Het waterschap onderzoekt de kwaliteit van het oppervlaktewater, waarbij onder meer wordt gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van chemische middelen. De werkzame stof glyfosaat is al heel lang niet meer gevonden, aldus de woordvoerder.
Waterschap Noorderzijlvest
Ook bij andere waterschappen wordt gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van onder meer glyfosaat in het water. Zo is bij waterschap Noorderzijlvest (een groot deel van Groningen en Drenthe) in de periode 2013 tot en met 2017 113 keer glyfosaat aangetroffen in het oppervlaktewater. De aangetroffen concentraties lagen daarbij tussen 0.05 tot maximum 3,2 µg/l. Daarmee wordt bij lange na niet de norm (MTR = Maximaal Toelaatbaar Risico) van 77 µg/l overschreden, aldus Noorderzijlvest.
Stedelijk gebied
Uit metingen in opdracht van waterschap Hunze en Aa’s bleek dat het stedelijk gebied een bijdrage levert aan de verontreiniging van het oppervlaktewater met onkruidbestrijdingsmiddelen. In het stedelijk gebied van Assen vormen particuliere terreinen en terreinen van instellingen en bedrijven de meest waarschijnlijke bron van glyfosaat en het afbraakproduct AMPA, zo bleek uit een specifiek onderzoek naar de invloed van stedelijk gebied op de vondsten van onkruidbestrijdingsmiddelen in de Drentsche Aa.
Het gebruik van glyfosaat is al geruime tijd omstreden. De discussie gaat met name over de mogelijke kankerverwekkendheid van deze stof. Het IARC stelt dat dit zo is, terwijl veel andere instanties het tegendeel beweren.