Boeren willen geen zwaardere eisen voor nieuw GLB
In 2018 verdeelde RVO ruim 660 miljoen euro onder ongeveer 45.500 aanvragen in de vorm van hectaretoeslag. Dat is goed voor een gemiddeld basisbetalingsrecht van 267,34 euro per hectare met een eventueel vergroeningsbetaling van 115,46 euro per hectare. Niet gek dus dat boeren met grond de hectaretoeslag belangrijk vinden. Ruim 80 procent van de 430 boeren die meewerkten aan het onderzoek geven aan dat voor hen de hectaretoeslag belangrijk (43 procent) of heel belangrijk (37 procent) is. Driekwart van de boeren zal altijd een toeslag aanvragen, ook als deze in de komende GLB-periode eventueel daalt.
Zwaardere voorwaarden
Wat boeren die deelnamen aan het onderzoek liever niet zien gebeuren is dat eventuele extra voorwaarden waaraan zij moeten voldoen voor het GLB worden verzwaard. Bijna de helft van de boeren (47 procent) geeft aan dat zij bij een verzwaring van de voorwaarden geen toeslag meer aanvragen. Dat blijkt ook uit de reacties van de boeren. Veel boeren geven aan dat zij vinden dat ze aan teveel verplichtingen moeten voldoen en dat er teveel regels zijn voor het GLB. Zij verwachten dat hierdoor hun inkomens onder druk komen te staan. Een deelnemer aan het onderzoek laat weten: ‘Als de GLB-hectaretoeslag lager wordt is de animo om mee te doen ook minder. Voor een paar tientjes meer/minder per hectare kun je niet veel doen.’
Verbeteren bodemkwaliteit
Ondanks de kritiek staan boeren niet stil. Uit het onderzoek blijkt dat veel boeren (bijna 9 op 10) al bezig zijn met het verbeteren van de bodemkwaliteit. Ook het verbeteren van dierenwelzijn (50 procent) en het nemen van waterkwaliteitsmaatregelen (48 procent) zijn zaken waar boeren al mee bezig zijn, zo blijkt uit het onderzoek.