Droogteschade in Drenthe ondanks zomerkoelte
Net als in delen van de Achterhoek en Overijssel kleurt de neerslagtekort-kaart van het KNMI daar de komende week donkerrood. Mais die niet wordt beregend verdroogt. Dat is te zien aan de onderste bladeren van de maisplanten die geel kleuren. Bovenin het gewas blijven de bladeren opgerold, ook vroeg in de ochtend. Aangezien de luchtstroming de komende week noordelijk blijft is de kans op regen van betekenis uiterst klein. Net als vorig jaar dreigt op grote schaal misoogst van mais in Drenthe. Ook dreigt er flinke opbrengstderving in de aardappelteelt, aangezien dit gewas op veel plaatsen al enige tijd in de cruciale knolzettingsfase verkeert. Als er later deze maand nog regen valt is er voor suikerbieten en fabrieksaardappels nog hoop.
Beregening uitverkocht
Beregeningsinstallaties draaien overuren. Nieuwe beregeningsapparatuur wordt niet eerder dan komend najaar geleverd. De verschillen tussen beregende en niet beregende percelen zijn groot. Zeker in Drenthe waar de droogte het hevigst toeslaat door de combinatie van droge zandgronden, de minste neerslag en de hoogste temperaturen. Richting Friesland en Flevoland is de droogte minder extreem, dankzij regenval in de eerste drie weken van juni.
Eerst nog zomers warm
De komende week is het in tegenstelling tot vorig jaar bepaald niet heet dankzij de noordelijke stroming. Maar diezelfde noordelijke stroming levert ook nauwelijks regen op. Voorafgaand aan dit koele vrij bewolkte weertype wordt het vrijdag en zaterdag in Zuid-Nederland nog zomers warm. De zone met bewolking die later dit weekend deze warmte verdrijft gaat mogelijk wel gepaard met een matige tot krachtige wind maar de kans op neerslag van betekenis is klein. Ook de bewolking die vandaag in de kustgebieden overheerst levert hooguit een beetje regen voor het stof op.