Verdichting vraagt om betere afspraken Friese boer en loonwerker

Op verschillende plekken worden experimenten gedaan. Ook worden de komende tijd diverse bijeenkomsten en demodagen georganiseerd, voor zowel agrariërs als loonwerkers. Doel is om inzicht te geven over maatregelen tegen de bodemverdichting. „Dit kost namelijk productie, waterberging en nutriënten”, legt Dirk Johan Feenstra van LTO Noord Projecten uit. De zware machines zijn een belangrijk speerpunt. „Tegelijkertijd hebben we de capaciteit nodig om goed gras en maïs van de percelen te krijgen. Hoe gaan we met dat spanningsveld om?”
Aandachtspunt
„Het bevorderen van samenwerking juichen wij toe. We moeten zien dat we vriendelijk met de bodem om gaan en ons tegelijkertijd realiseren dat er ook verdiend moet worden”, vertelt beleidsmedewerker Gerben Zijlstra van Cumela Nederland. Bodemkundige Everhardt van Essen van adviesbureau Aequator vindt ook dat zware machines een aandachtpunt zijn. „We zien de druk op de bodem toenemen, ondanks dat de banden breder en slimmer worden. Vaak kiezen ondernemers met andere banden meteen voor zwaardere machines. Daar moeten we echt mee oppassen. Door het gewicht zien we ondanks de betere banden meer druk in de diepere langen. Hef dat maar eens op. We moeten gewoon met minder gewicht het land op.”
Het project richt zich op de melkveehouderij en wordt mede mogelijk gemaakt door Wetterskip Fryslân, Provinsje Fryslân, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.