Geen afkoeling maar schroeihitte na stormbuien
Donderdagavond viel er in de Kop van Noord-Holland en langs de noordkust in Friesland plaatselijk ook al meer dan 10 mm. De buien die voor zaterdag op het programma staan hebben een veel grotere treksnelheid dan de buien die eind vorige week plaatselijk meer dan 40 millimeter regen opleverden. ’s Ochtends passeert een eerste buienlijn de kustgebieden, ‘s middags intensiveert in het binnenland een buienlijn. Hoe dichter bij de Duitse grens, hoe groter de kans op stormbuien met hagel, zware windstoten en onweer. Hoewel de treksnelheid van de buien veel hoger is dan eind vorige week kan er ook dit keer plaatselijk tientallen millimeters plensregen vallen. Ook de plaatselijke neerslagverschillen zijn waarschijnlijk weer groot.
Hitteplannen
Zondag valt er lokaal mogelijk ook nog een bui en is het nog niet tropisch warm. Maar vanaf maandag wordt de stroming zuidoostelijk, stijgt de luchtdruk en wordt het waarschijnlijk dagenlang zeer zonnig en dus schroeiheet in heel Nederland. Een enkele dag is zelfs meer dan 35 graden in Limburg, de Achterhoek en Twente mogelijk. De kans is groot dat het tropische zeer zonnige weertype zonder neerslag en met extreem veel verdamping tot minstens eind volgende week aanhoudt. Dat betekent dat hitteplannen voor mensen en dieren weer uit de kast gehaald zullen worden. Want na de hitte overdag koelt het ’s nachts niet echt meer af. Meerdere nachten met een minimumtemperatuur van 20 graden zijn waarschijnlijk.
Beregeningsverboden
Vooruitlopend op deze weersvooruitzichten hebben de waterschappen Rijn & IJssel in de Achterhoek en Vechtstromen in het oostelijke deel van Overijssel en de Drentse Hondsrug beregening uit oppervlaktewater verboden. In deze gebieden is geen wateraanvoer mogelijk en het neerslagtekort vergelijkbaar met vorig jaar juli. In Vlaanderen heeft de zogenaamde Droogtecommissie code oranje afgegeven, wat betekent dat er in ecologisch kwetsbare gebieden geen oppervlaktewater meer mag worden opgepompt. In Nederland komt de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) in actie als er sprake is van een langere periode droogte en een lage afvoer van water in de rivieren. Tot nu toe is dit met name in West-Nederland nog niet aan de orde.
Grasland niet bemesten
Op de zandgronden in Noord-Brabant, Limburg, Oost-Nederland en Drenthe is de grasgroei door de droogte echter al langere tijd stilgevallen. Op deze gronden wordt het afgeraden nog te bemesten. Wel bemesten betekent een grote kans op verbranding, veronkruiding en bovendien een grasgroeiexplosie in het late najaar. Veel najaarsgras is op het eerste gezicht geen nadeel, zeker als een ruwvoertekort dreigt. Maar dit explosief gegroeide najaarsgras bevatte vorig jaar soms een zeer hoog nitraatgehalte en boterzuurgehalte na het inkuilen.