'Contante betalingen aardappelen en uien in sommige Afrikaanse landen normaal'
Contante betalingen zijn in een aantal Afrikaanse landen heel gebruikelijk stelt belangenbehartiger GroentenFruit Huis. Op woensdag 17 juli heeft het OM een bericht gepubliceerd over mogelijke witwaspraktijken bij een aantal aardappel- en uienhandelaren. GroentenFruit Huis stelt tot op heden nog geen signalen ontvangen vanuit de sector of haar leden met betrekking tot vermoedelijke witwaspraktijken. „We hebben een aantal leden gesproken. Zij hebben bevestigd dat in een aantal Afrikaanse landen contante betalingen heel gebruikelijk zijn. Dit komt omdat er haast geen buitenlandse valuta beschikbaar zijn waardoor bancaire betalingen niet tot nauwelijks mogelijk zijn”, zegt de belangenbehartiger in een verklaring. GroentenFruit Huis onderstreept dat zij en haar leden staan voor eerlijke handel en eerlijke prijzen. „Zover bekend handelen onze leden naar eer en geweten.”
Geen beperkingen
Tegenover RTL Z legt Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie, uit dat het regelmatig voorkomt dat aardappelen naar West-Afrika worden verhandeld op basis van cash geld en dat Nederlandse handelaren werken met contant geld, omdat sommige Afrikaanse landen niet beschikken over goed werkende bancaire systemen. Daarnaast benadrukt hij dat Nederland helemaal geen beperkingen kent in betalingen met contant geld en dit gewoon is toegestaan.
Aanleiding
Aanleiding van de ophef is een strafrechtelijk onderzoek door het OM waarin een beeld wordt geschetst van de export van aardappelen en uien naar West-Afrika, die niet via de bank maar met contant geld wordt afgerekend. Het OM vermoedt dat het geld wordt afgeleverd door tussenkomst van ondergrondse bankiers. In de periode 2014 tot begin 2019 zou bijna 150 miljoen euro contant door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren zijn aangenomen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: GroentenFruit Huis, RTL Z, Openbaar Ministerie