Hunze en Aa’s controleert extra op naleven regels voor beregenen
„We zien dat er water onttrokken wordt in gebieden waar dit niet mag. Daarnaast is het in het Drentse gebied van het waterschap momenteel droog”, zegt Jeanette Bolhuis, woordvoerder van waterschap Hunze en Aa’s. Volgens haar heeft het waterschap daarom besloten om per ingang van deze week te controleren op het naleven van de regels voor het onttrekken van grond- en oppervlaktewater.
Overtreders hoeven niet gelijk een boete te verwachten van het waterschap. „We gaan eerst met ze in gesprek ”, aldus Bolhuis. „Mocht het gesprek niet het gewenste resultaat opleveren dan sturen we de desbetreffende persoon een brief met het verzoek zich te houden aan de regels. Als dat ook geen effect heeft, gaan we over op het opleggen van een dwangsom, maar onze verwachting is dat het voeren van een gesprek voldoende zal zijn.”
IJsselmeer
In het gehele werkgebied van Hunze en Aa’s is het droog. „Maar we kunnen nog voldoende water aanvoeren vanuit het IJsselmeer. Dit gebeurt via het gemaal Dorkwerd. Momenteel laten we 15 kuub per seconde in en kunnen dit ophogen naar 20 kuub per seconde”, vertelt Bolhuis.
Digitale kaart
In het werkgebied van Hunze en Aa’s gelden regels over hoeveel kuub grondwater er in welke gebieden onttrokken mag worden en of dit gemeld moet worden. De precieze gegevens zijn via deze digitale kaart te raadplegen.
Voor het onttrekken van oppervlaktewater gelden weer andere regels. Zo is in gebieden waar geen water aangevoerd kan worden, een lagere waterstand als gevolg van oppervlaktewateronttrekking niet toegestaan. Boeren in gebieden waar wel met oppervlaktewater beregend mag worden, moeten dit 48 uur van tevoren melden bij het waterschap. Deze digitale kaart laat zien waar een onttrekkingsverbod geldt.