Column: Stilte voor de storm
Ook leggen de Tweede Kamerleden werkbezoeken af en zijn ze bezig met de voorbereiding van lastige dossiers. Reken maar dat er over de klimaatwet, de PAS en de fosfaatwet (mestexcretienormen) de komende weken menig gesprek zal plaats vinden.
Komkommertijd
Voor boeren is de zomer hard werken. Ze probeerden gewassen en dieren gezond door de hitte van de afgelopen weken te loodsen. Muizenschade moest bestreden worden in sommige delen van het land en ook af en toe worden boeren geconfronteerd met het feit dat er, ondanks alle inspanningen, toch verlies van gewas en soms dieren valt te betreuren.
Zogenaamde dierenwelzijn-ngo’s die de komkommertijd gebruiken om nog eens een lading gal over de veehouderij te spuwen. Daarnaast de media die verlegen zitten om een item en die dan weer lekker ongenuanceerd een beroerd verhaal over land- en tuinbouw de ether in slingeren. Op sociale media gaan de zogenaamde fatsoenlijke ngo’s en de half criminele zogenaamde dierenwelzijnsclubs er nog eens dunnetjes over heen en zo komt de agrarische sector verdroogd en afgedroogd de zomer door. Het weerwoord is de afgelopen jaren langzaam aan op gang gekomen. Er zijn inmiddels best een behoorlijk aantal partijen die weerwoord bieden aan de onzin die wordt verkondigd over de agrarische sector.
In september gaat de Tweede Kamer weer in functie aan het werk. Allerlei belangenbehartigers en organisaties zijn bezig om op de lastige dossiers te werken aan oplossingen. Soms lukt dat, soms ook niet. Dan is de politieke realiteit dat er geen oplossing komt ook al zou die wel broodnodig zijn.
Geloofwaardigheid
Op twee dossiers zal het Mesdagfonds de komende maanden een stevige duit in het zakje doen. Als het gaat om ammoniak zullen RIVM en WUR hun laatste stukje geloofwaardigheid verliezen. We begrijpen dat ze inmiddels al werken aan een tegengeluid om de reeks van jaren van list en bedrog te kunnen voortzetten. Immers de reputatie van de WUR-milieupoot en RIVM gaat boven de werkelijkheid.
Als het gaat om excretienormen van melkvee heeft WUR Livestock Research in april van dit jaar al de opdracht van het Mesdagfonds gekregen om aan de hand van de laatste kennis en ook met praktijkkennis zo goed mogelijk de excretie van stikstof en fosfaat in beeld te brengen en om op basis van die kennis een vergelijk te maken met de plafonds voor beide. Wat de uitkomst gaat zijn van deze laatste opdracht zullen we over een week of zes weten.
Het kan mee- maar ook tegenvallen. Wat het ook is, vanaf eind september praten we over feiten en niet over aannames als het gaat om excretienormen. Feiten waar de belangenbehartigers en de politiek weer mee aan het werk kunnen na het reces. Feiten die recht doen aan het werk bij u op uw bedrijf.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen