Cosun verwacht gemiddelde suikeropbrengst van 14 ton/ha
Op basis van de huidige stand van het gewas gaat Cosun uit van een gemiddelde suikeropbrengst van 14 ton/ha. Dat is 0,2 ton onder het vijfjaars gemiddelde. Bij haar opbrengstprognose gaat Cosun ervan uit dat het groeiseizoen vanaf nu gemiddeld zal verlopen.
Hoogste en laagste opbrengst
De hoogste opbrengst verwacht Cosun in Oostelijk en Zuid Flevoland met 17,2 ton gevolgd door de Noordoostpolder met 16,9 ton. Naar verwachting zullen de Noordoostelijke zandgronden, met gemiddeld 10,4 ton het laagst uit de bus komen. Limburg zit met 14,1 ton op het landelijk gemiddelde.
Invloed droogte
De invloed van de droogte tot op dit moment heeft Cosun meegenomen in haar prognose. Voornamelijk in het zuidoosten, oosten en noordoosten is er volgens Cosun nog steeds sprake van ernstige droogtestress op percelen waarop niet wordt beregend. De ervaring van 2018 leert dat het langdurig voortzetten van droogte, tot zelfs in november, een nadelige invloed kan hebben op de groei. In de huidige prognose houdt Cosun daar geen rekening mee. Ook zijn de weersomstandigheden van de komende maanden bepalend hoe de toename in suikeropbrengst zich zal verhouden. Komt er meer wortelgroei of neemt juist het suikergehalte verder toe in verhouding tot het wortelgewicht. Volgens Cosun bestaat hierover bij de huidige droge omstandigheden meer onzekerheid dan onder normale omstandigheden. Voor Cosun reden om bij deze verwachte suikeropbrengst een variatie af te geven van + 5 of - 5 procent. De opbrengstverwachting per teeltgebied is sterk wisselend en afwijkend met de gemiddelden van voorgaande jaren. Voornamelijk op de noordelijke lichte gronden is de opbrengstverwachting aanzienlijk lager dan normaal. Voor de westelijke en centrale kleigebieden verwacht Cosun een relatief betere opbrengst.