Flevolands Agrarisch Collectief zoekt 15 akkerbouwers voor pilot
Van de vijftien akkerbouwers wordt verwacht dat zij de maatregelen uit het GLB in de praktijk testen op uitvoerbaarheid en inpasbaarheid. Voorbeelden van maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van ondiepe of niet kerende grondbewerking, het plaatsen van akkerranden en maatregelen die zorgen voor een betere bodemgezondheid.
Bedrijfsplan
De uitkomsten van deze testen worden gebruikt om het nieuwe GLB verdere vorm te geven. „We maken per bedrijf een bedrijfsplan”, vertelt Theo Hogendoorn, projectmedewerker van het FAC. „Met dat bedrijfsplan bekijken we welke maatregelen op het bedrijf wel en niet haalbaar zijn”, legt hij uit.
De boeren hoeven dus niet alle maatregelen toe te passen. Per bedrijf wordt gekeken wat past. „Het doel is uiteindelijk dat we kunnen bekijken wat boeren moeten doen om de vergroeningspremie te krijgen”, legt Hogendoorn uit. „Uiteindelijk kijken we of we een soort puntensysteem kunnen ontwikkelen, waarbij een lichte maatregel een laag aantal punten is en een zware maatregel een hoog aantal punten is, zodat boeren kunnen zien wat ze moeten doen om de premie te krijgen.”
Controleren
Hoe precies gecontroleerd gaat worden of de maatregelen werken, dat is volgens Hogendoorn nog niet helemaal duidelijk. „Dat moeten we nog bekijken. Als een boer bijvoorbeeld zegt dat hij een niet kerende of ondiepe grondbewerking toepast, dan moeten we wel kunnen controleren dat dat het geval is.” Volgens Hogendoorn ligt de focus nu eerst op het vinden van akkerbouwers en het uitrollen van de maatregelen.
Keuzemenu aan maatregelen
Samen met de Provincie Flevoland, de Waterschappen, TBO’s en boeren heeft het FAC een ‘keuzemenu’ aan maatregelen opgesteld die boeren mogen testen. Deze maatregelen zijn aangepast op het gebied in Flevoland en zullen daarom vooral gaan over bodemgezondheid en een hogere biodiversiteit. „Die onderwerpen kwamen naar voren uit gesprekken met ongeveer alle gebiedspartijen. Veel partijen zijn daarbij gebaad”, legt Hogendoorn uit. „Er is nog ruimte voor een maatregel, dus mochten boeren zelf iets willen aandragen waar de sector iets aan zou hebben, dan is er nog input mogelijk.”
Meedenken en uittesten
De vijftien boeren mogen meedenken over de maatregelen en deze uittesten. Voor deelname is een vergoeding beschikbaar. Aanmelden kan tot 28 augustus op de website van het Flevolands Agrarisch Collectief.
Voor geïnteresseerden is er op 22 augustus om 20.00 uur in de Shortgolf Swifterband een informatieavond.