Hunze en Aa’s: Grondwaterstanden in Drents deel werkgebied zijn lager dan in 2018
„We begonnen dit jaar al met een achterstand”, vertelt Jeanette Bolhuis, woordvoerder van waterschap Hunze en Aa’s. „De grondwaterstanden waren al laag en we kunnen niet overal in het werkgebied water aanvoeren.” In de gebieden waar dit wel kan, is de situatie stabiel. „Door de regen die gevallen is, hoeven we minder water aan te voeren”, aldus Bolhuis. Op dit moment laat het waterschap in Groningen 10.000 liter per seconde binnen. Eerder was dit nog 15.000 liter per seconde.
Beregeningsverbod
Ondanks de regen die gevallen is, blijft het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied dus van kracht. En dat blijft voorlopig ook zo, stelt Bolhuis. Volgens haar zal het nog wel een tijd duren voordat de tekorten daar zijn aangevuld.
Strengere regelgeving
Boeren in het Drentsche Aa-gebied mogen sinds maandag 12 augustus ook overdag beregenen. Eerder gold dat boeren enkel ’s avonds en ’s nachts mochten beregenen. Boeren die overdag willen beregenen, krijgen wel te maken met een strengere regelgeving. Zo moeten zij vooraf per beregeningsinstallatie melden op welk perceel er wordt beregend en moeten boeren een beregeningslogboek bijhouden. Daarnaast moet de begin- en eindtijd van de beregening worden gemeld.
„Er is tot dusver één boer die gebruik maakt van de optie om overdag te beregenen”, aldus Bolhuis. De woordvoerder ziet dat de vraag naar water om te beregenen minder wordt. Dat heeft volgens haar onder andere te maken met de gevallen neerslag en de lagere temperaturen. „En de oogst is op een aantal plekken al begonnen.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Waterschap Hunze, Aa's