LTO Noordoostpolder vraagt om realiteitszin met ambities zonneparken
Interim-voorzitter Marien Verhage heeft bij een tweetal bijeenkomsten met de gemeente de visie van LTO Noordoostpolder neergelegd. „Wat ons betreft is het uitgangspunt in eerste instantie het volleggen van de daken. Wellicht kan er nog her en der een enkele overhoek worden benut. Op de agrarische erven liggen nog voldoende mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan kleine houten windmolens. Ook kunnen zonnepanelen wellicht een oplossing zijn voor boeren met minder productieve landbouwgronden. Denk bijvoorbeeld aan het bodemdalingsgebied rond Zuidwest-Emmeloord, waar wellicht het telen van hoogproductieve gewassen op termijn niet meer mogelijk is.”
Geen ruimte op het net
Gemeente Noordoostpolder publiceerde recentelijk haar beleidsstuk ‘Zon in de polder’. Opvallend is dat zij niet langer uitsluit dat productieve landbouwgronden voor zonneparken worden benut. De coalitie wilde daar in eerste instantie niets van weten. „We praten met z’n allen wel over grootschalige zonneprojecten, maar hoe reëel is deze ontwikkeling? Voor grote ondernemers is er een SDE-subsidie beschikbaar, maar het is de vraag of die überhaupt kunnen worden benut. Er is geen ruimte op het net en de komende drie jaar is daar ook geen zicht op. Dat weerhoudt ons om enthousiast te zijn. Het ontwikkelen van het energienet loopt gewoon achter bij de duurzame ambities. Er is bovendien nog veel op het agrarisch erf te regelen. Kijk daar eerst naar.”
Voor de kleine ondernemers, de kleinverbruikers, is er geen subsidieregeling. „Voor die bedrijven moeten ook betere regelingen komen zodat het hele dakoppervlak benut kan worden in plaats van kleine delen van het bedrijf door saldering.” Verhage wil zijn ogen niet sluiten voor de duurzaamheidsopgave die er voor gemeente Noordoostpolder ligt. Uiteindelijk moet er in Flevoland 500 hectare voor zonne-energie worden benut. „Aandacht gaat eerst uit naar de plekken waar de infrastructuur het meest geschikt is. Er zijn al ontwikkelingen tussen de windmolens langs de dijken en er is ruimte op het net bij de tuinbouwgebieden van Ens en Luttelgeest. Ook voor het bodemdalingsgebied moeten er mogelijkheden onderzocht worden. De vraag is vervolgens of het nog wel realistisch is om naar overige landbouwgronden te kijken.”
Niet in de weg staan
Verhage wil echter ondernemers die wel kansen zien niet in de weg staan. „Maar het is volgens mij niet aan LTO Noord om te ondersteunen als er zonnepanelen in plaats van gewassen moeten komen. Wij staan voor het inkomen van agrarische familiebedrijven en dus agrarische productie. Zonnevelden en -parken zijn een ander soort verdienmodel.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen