Verhoging waterpeil in Flevoland is niet langer nodig
Volgens het waterschap is het verhogen van het waterpeil in de vaarten van Flevoland niet meer nodig omdat de wateraanvoer voldoende is. ‘Inmiddels is het zomerse weer wisselend en natter dan normaal’, aldus het waterschap. Dit is de tweede keer dat het waterschap deze maatregel treft. In 2018 werd het waterpeil ook al eens verhoogd maar toen voor een langere periode.
Beregenen
Zuiderzeeland verhoogde het waterpeil in vaarten met 10 centimeter vanwege het droge weer. De verwachting was dat de watervraag voor het beregenen van gewassen toe zou nemen. De maatregel was bedoeld om voldoende water beschikbaar te houden en eventuele problemen te voorkomen. Dat liet woordvoerder Theresa Kombrink destijds aan Veldpost weten. Volgens Kombrink is dit ook gelukt. „Er hebben zich op agrarisch gebied geen problemen voorgedaan.”
Gebiedstypen
Flevoland kent een drietal gebiedstypen, te weten gestuwde gebieden, bemalen gebieden en wateraanvoergebieden. Gestuwde gebieden zijn te vinden in de hogere delen van Flevoland. Boeren in gestuwde gebieden moeten ervoor zorgen dat, wanneer zij oppervlaktewater gebruiken voor het beregenen van gewassen, het waterpeil zelf weer aanvullen.„Dit kunnen zij doen door water vanaf het lage deel over de stuw naar het hogere deel te pompen”, aldus Kombrink.
In de Noordoostpolder zijn wateraanvoergebieden te vinden. Bij droogte kunnen boeren in deze gebieden te maken krijgen met regels voor het besparen op watergebruik. „Maar dat is nu niet het geval”, aldus Kombrink. Er is in Flevoland op dit moment geen watertekort. Boeren in bemalen gebieden krijgen in tijden van droogte het advies spaarzaam om te gaan met water.
Ligging
In Flevoland is nog nooit een beregeningsverbod afgekondigd vanwege de droogte. Volgens Zuiderzeeland is Flevoland, in vergelijking met de rest van Nederland, niet heel gevoelig voor droogte door de ligging van de provincie.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel