Opgefriste maïs profiteert van hittegolf; grasgroei kan weer stilvallen
Dankzij de wisselvallige augustusmaand, die tot nu toe ook in de droogste delen van Noord-Nederland minimaal 40-50 millimeter regen opleverde, is de maïsoogst ten dele gered. De grasgroei kwam echt weer op gang. Afgelopen week groeide er in het hele land op veel plaatsen 50-100 kilogram droge stof per hectare per dag. Op sommige plaatsen zelfs meer dan 100 kilogram droge stof per hectare per dag.
Veel gras gemaaid
Maar eind volgende week zal de groei op veel zandgronden weer stilvallen, gezien het neerslagtekort en de geringe hoeveelheid vocht in de diepere grondlagen. Mede daarom wordt er nu volop ingekuild. Ook om een nieuwe start te kunnen maken want zoveel gras van goede kwaliteit is er in korte tijd niet gegroeid. Of om nog voor 1 september mest aan te kunnen wenden. Mogelijk kan dat met regenachtig weer in het vooruitzicht. Maar dat is nog allerminst zeker. Wel is zeker dat de kans op verbranding begin volgende week groot is evenals de ammoniakvervluchtiging bij het mest aanwenden, gezien de tropische hitte die op het programma staat. Ook is de kans op veel nitraatuitspoeling bij mestaanwending vlak voor 1 september groot, zeker in een groeiseizoen met veel mineralisatie in augustus.
Laatste hittegolf ooit in 2001
Een landelijke hittegolf, gemeten bij het KNMI in de Bilt, is volgens de definitie bereikt als in een aangesloten periode van vijf dagen maximumtemperaturen van meer dan 25 graden Celsius worden gemeten, waarvan drie dagen met meer dan 30 graden Celsius. De laatste hittegolf die ooit werd gemeten had plaats in 2001, van 22 tot en met 26 augustus. Komt de huidige weersverwachting uit, dan wordt ook dit hitterecord weer aangescherpt. Aangezien de dagen snel korter worden, zal de temperatuur ‘s nachts wel onder de 20 gr Celsius zakken, zodat er geen sprake is van tropische nachten. Omstandigheden dus om overdag koeien op te stallen en ‘s nachts te weiden.