400 leden FrieslandCampina aangemeld voor windmolen op eigen erf
FrieslandCampina heeft het Farm Energy-programma opgezet om leden te stimuleren in de transitie naar groene energie. Poppe in Zwolle is de eerste waar een molen is geplaatst (foto), maar daarnaast wekken 2.500 leden van FrieslandCampina al zelf stroom op.
Samenwerking met EAZ
Leden kunnen zich aanmelden voor het plaatsen van een windmolen op hun eigen bedrijf. De melkfabrikant helpt melkveehouders bij de koop van de molens bij het Groningse EAZ Wind, dat speciale windmolens heeft ontwikkeld voor agrarische bedrijven.
Het aanschaffen van windmolens door boeren kan ook direct bij de afnemer. Volgens woordvoerder Sjoerd van Sprang van FrieslandCampina is er echter toch een voordeel om het via deze samenwerking te doen; er is leveringszekerheid en EAZ Wind is een betrouwbare partner. „Daarnaast is het voordeel dat wanneer er door boeren groots opgekocht wordt, het kostentechnisch interessanter kan zijn voor melkveehouders die meedoen”, aldus Van Sprang. De leveringszekerheid is wel afhankelijk van het aantal windmolens dat wordt besteld bij EAZ, geeft de woordvoerder aan.
Gelijkmatige opwekking
De kleine molen helpt boeren om hun bedrijf volledig energieneutraal te maken, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen. Hierdoor wordt zon overdag in de zomer en wind ’s nachts en in de winter volledig benut en zorgt het voor een gelijkmatige energieopwekking.
In principe kunnen alle leden-melkveehouders van FrieslandCampina meedoen. „Maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de provinciale en lokale regelgeving waar de boeren mee te maken krijgen.” Niet alle gemeenten verlenen vergunningen aan boeren om op het eigen terrein een windmolen te plaatsen. Vaak zijn er ook restricties aan de hoogte van deze molen.