Oogst na tweede tropenzomer op rij ondergemiddeld
Dat blijkt uit de meest recente oogstraming van JRC Mars instituut van de Europese Unie, die maandag is gepubliceerd. De opbrengst van de gewassen die in de herfst worden geoogst is met enkele procenten verlaagd. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde is de opbrengstprognose van consumptieaardappelen 2 procent lager: gemiddeld 41,7 ton per hectare. Dat is wel 14 procent meer dan in 2018.
De opbrengstprognose van suikerbieten is zelfs 1,5 procent hoger dan het vijfjarige gemiddelde: 85 ton per hectare, 11 procent meer dan vorig jaar. Het JRC Mars instituut verwacht een snijmaisopbrengst van gemiddeld 41,4 ton per hectare, een fractie minder dan het vijfjarig gemiddelde, maar 7,3 procent meer dan vorig jaar.
Weer volgt kalender
De indrukwekkende eindsprint van de zomer van 2019 blijft dus waarschijnlijk zonder grote gevolgen voor de opbrengst van de meeste akkerbouwgewassen, de verdroogde zandgebieden in het oosten en zuiden uitgezonderd. Bovendien volgt het weer de meteorologische kalender. De komende dagen geeft de zomer van 2019 zich waarschijnlijk geleidelijk gewonnen.
Woensdagavond- en nacht trekt een koufront vanuit het westen over, die gepaard gaan met onweersbuien in het hele land en flinke afkoeling. Daarna knapt het weer nog enigszins op maar vanaf maandag heeft het er alle schijn van dat het kwik daalt naar ondergemiddelde waarden voor de tijd van het jaar onder de 20 graden. De noordwestelijke stroming die vanaf 1 september op gang komt levert echter vooralsnog niet veel regen op, volgens de berekeningen van het KNMI.
Statistisch zomergeweld
Inmiddels is de derde landelijke tropische dag gemeten en de verwachte historisch late hittegolf een feit. Landelijk gezien de tweede dit jaar en ook dat is zeer uitzonderlijk. De zomer van 2019 is bijzonder warm. Maar het aantal warme dagen tot nu toe, waarbij het kwik tot boven de 20 graden stijgt, is niet uitzonderlijk groot in tegenstelling tot vorig jaar. 74 dagen tegen 60 dagen normaal.
Door de uitzonderlijk warme juni-maand, de ongekende 40 graden van eind juli en de historisch late hittegolf van dit moment reikt de zomer van 2019 mogelijk tot de derde plaats in het rijtje van warmste zomers ooit gemeten in de Bilt. Een top vijf notering is sowieso een feit, na de warmste zomer ooit gemeten in 2018.