'Als bestuivers kunnen nachtvlinders een rol hebben op agrarisch land'
Vlinders als graadmeter biodiversiteit; startschot in Lelystad
„Met een automatisch systeem dat aantallen registreert blijft het voor de boer bij cijfers op een excelsheet. Nu gaat het leven”, concludeert projectadviseur Sjoerd Pietersen van LTO Noord. Het systeem is vrij simel. Met een UV-ledlampje worden nachtvlinders naar een emmer gelokt. Die staan op regulier akkerland, in de tuin van de boer en op een natuurlijk ingericht stuk grond.
Rol op agrarisch land
Volgens Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting laten de eerste tellingen met name een groot aantal vlinders op akkerranden en kruidenrijkglasland zien. „Als bestuivers kunnen nachtvlinders een rol hebben op agrarisch land. Sommige soorten zitten in de grond en zorgen voor zuurstof in de bodem en toevoeging van andere nutriënten. Omdat zowel vlinders als rupsen eiwitbommetjes zijn, zijn ze bovendien aanlokkelijk voor weidevogels.”
Emmers
„Met een simpel systeem als de LedEmmers kunnen we vrij snel kijken wat voor maatregelen in ons beheer effect hebben. Als we kijken naar akkervogels duurt zoiets jaren. Insecten passen zich sneller aan. Zo kunnen we waarnemen wat er in het veld gebeurt en wat een maatregel voor de biodiversiteit betekent”, legt voorzitter Alex Datuma van BoerenNatuur uit.
Portomonnee
Akkerbouwer Wim Stegeman uit Lelystad is inmiddels fanatiek vlinderteller. Hij heeft een LedEmmer in de tuin, op een uienperceel en in de vogelakker. Daar vangt hij het meeste. „Dit zegt toch iets over de biodiversiteit. Vraag is wat je er als boer er straks in de portemonnee aan hebt. Leveren de vlinders ook daadwerkelijk een bijdrage aan bestuiving of beluchting in de bodem. De antwoorden kunnen de biodiversiteit valideren, maar stimuleren ook om nieuwe maatregelen te treffen.”
Lees meer over dit project in de komende editie van Veldpost, die verschijnt op zaterdag 31 augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Ellen Meinen