Start september licht wisselvallig met normale temperatuur
Met de eerste herfstmaand in zicht keert de mist ook weer terug in het weerbeeld. Komende week is de kans op een schilderachtige ochtend met koeienpoten in de mist en reflecterende zonnestralen echter niet zo groot als de afgelopen week. Daarvoor is de westelijke stroming die gaat ontstaan te krachtig. Al wordt het ook zeker niet direct stormachtig herfst.
30-60 millimeter regen in veertien dagen tijd
Als na zaterdag de zomerhitte vrijwel gelijktijdig met het aanbreken van de septembermaand verdwijnt, daalt de temperatuur naar normale waarden voor de tijd van het jaar met maxima van hooguit 20 graden Celsius. Het KNMI berekent in veertien dagen tijd voor West- en Noord-Nederland 30-60 millimeter regen. Hoe noordwestelijker, hoe meer regen. Door de ongekende hittegolf voor de tijd van het jaar droogde de bovengrond op veel veen-en zandgronden snel weer uit. Dat betekent dat de grasgroei slechts geleidelijk weer op gang zal komen. Al zijn er ook regio's, vooral kleigebieden, waar in augustus zoveel regen is gevallen dat het bodemvocht nog steeds toereikend is voor snellere grasgroei. In Friesland is deze maand plaatselijk zelfs 150 millimeter regen gevallen en in grote delen van West- en Noord-Nederland is, ook na de extreem late hittegolf van deze week, nauwelijks sprake meer van droogte. In delen van Groningen en Drenthe is het echter nog wel degelijk uitzonderlijk droog. De geograrische verspreiding van de neerslag in de maand augustus is hier te bekijken.
Afrijping snijmaïs in zicht
De ongekende hittegolf heeft er ook voor gezorgd dat de snijmaïs de afrijpingsfase nadert. Kweekbedrijf Limagrain heeft deze week drogestofpercentages van 25-32 procent gemeten. Zeer vroege maïsrassen stegen zelfs 7 procent in drogestofercentage, meldt veevoercoöperatie Agrifirm. Dat betekent dat bij een te verwachten normale afrijpingssnelheid van 1-2 procent per week halverwege september de maïsoogst zal losbarsten. Dan is op de zandgronden in Zuid- en Oost-Nederland het ideale drogestofpercentage wel bereikt en bovendien begint de tijd te dringen, als voor 1 oktober nog een vanggewas moet worden ingezaaid.
In Zuid-Nederland valt bovendien waarschijnlijk aanzienlijk minder regen dan in het noorden. Voor West- en Noord-Nederland geldt op de deadline van 1 oktober met betrekking tot de inzaai van vanggewassen echter geen uitzondering. Maar het wisselvallige weer in West- en Noord-Nederland de komende weken gaat de natuur geen handje helpen om de maïs versneld te laten afrijpen.