Subsidie voor herstel monumentale Groninger boerenerven
Per erf is er maximaal 13.125,00 euro beschikbaar voor planvorming en uitvoering. Over dit bedrag wordt 50 procent subsidie verleend waarmee het maximale subsidiebedrag op 6.562,50 euro uitkomt. Werkzaamheden als de aanplant van boomgaarden en hagen en onderhoudswerkzaamheden als het snoeien van fruitbomen en het dunnen van een singel zijn subsidiabel. ‘Herstel Monumentale Boerenerven’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van provincie Groningen.
Historische kaart
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet er aan verschillende voorwaarden voldaan worden. Zo moet het boerenerf minimaal 100 jaar oud zijn en op de historische kaart uit 1900 staan. Daarnaast moet het erf landschappelijk van betekenis zijn en minimaal drie kenmerken van ‘karakteristieke boerenerven’ bezitten, zoals de aanwezigheid van zware singelbeplanting, een gracht of een boomgaard. Verder moet het erf zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of fiets- en wandelpaden. Alle voorwaarden voor deelname zijn hier te raadplegen.
Achterstallig onderhoud
Volgens Landschapsbeheer Groningen is er op veel karakteristieke boerenerven sprake van achterstallig onderhoud en zijn kenmerkende elementen zoals boomgaarden, grachten en oprijlanen in slechte staat of (gedeeltelijk) verdwenen. De stichting wijt dit aan veranderingen in de bedrijfsvoering, functieverlies en tijd- of geldgebrek. Ook zijn nieuwe elementen, zoals schuren en silo’s, niet altijd goed ingepast waardoor de landelijke uitstraling van boerenerven achteruit is gegaan, aldus Landschapsbeheer Groningen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek