LTO Noordoostpolder wil inzetten op behoud van landbouwareaal
In totaal zijn er zeven kernpunten beschreven in de toekomstvisie. De eerste twee kernpunten hebben betrekking op het behoud van het landbouwareaal en dat agrarische bedrijven de ruimte moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Een van de onderwerpen die LTO Noordoostpolder hierbij noemt, is het pachtsysteem. De land- en tuinbouw organisatie stelt in haar visie dat het huidige pachtsysteem in Flevoland meer gericht moet zijn op de lange termijn. Kortlopende pachtcontracten resulteren in hoge pachtprijzen, weinig continuïteit en weinig stimulans om te investeren in de bodem, vindt LTO
Arnold Michielsen, voorzitter LTO Noord afdeling Flevoland, liet eind mei al aan Veldpost weten geen voorstander te zijn van kortlopende geliberaliseerde pacht. „We vragen hier al jaren aandacht voor. Geef grond uit in langdurige contracten zoals reguliere of erfpacht. Dat geeft een betere garantie voor goed bodembeheer”, zei hij destijds.
Energietransitie
Het behoud van voldoende schoon en zoet water is ook een van de speerpunten van LTO Noordoostpolder. Om dit te realiseren, wil zij onder andere inzetten op het verbeteren van de bodemkwaliteit door een passende mineralenbalans. ‘De Noordoostpolder is een uniek landbouwgebied. LTO Noordoostpolder pleit daarom voor meer ruimte in gebiedsgerichte projecten en kringlopen, zodat ondernemers de bodem de input kunnen geven die het verdient’, schrijft zij in haar toekomstvisie.
Het thema duurzame energie komt ook aan bod in de visie. ‘We zien dat de gemeente vol inzet op een energietransitie, de ambitieniveaus zijn hoog. Steeds vaker worden in dat kader boeren en tuinders benaderd voor de realisatie van duurzame energie,’ schrijft LTO. Een van de uitgangspunten van LTO Noordoostpolder op dit onderwerp is dat voor zonnepanelen of kleinschalige windsystemen eerst lege bedrijfsdaken, overhoeken en bedrijfsterreinen benut moeten worden.
‘Laten zien wat je doet’
LTO Noordoostpolder wil de komende jaren ook aandacht besteden aan een goede bereikbaarheid van agrarische bedrijven en veiligheid op de weg. Daarnaast wil de land- en tuinbouworganisatie in de toekomst steeds meer inzetten op techniek en Smart Farming om verspillingen te beperken en de arbeidsefficiëntie te verhogen. Tot slot wil ze boeren en tuinders stimuleren om hun bedrijven open te stellen voor burgers. ‘Doen waar je goed in bent en laten zien wat je doet’, schrijft LTO Noordoostpolder.
De toekomstvisie ‘Landbouw en landschap in de Noordoostpolder’ van LTO Noord afdeling Noordoostpolder is hier te raadplegen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord afdeling Noordoostpolder