Flevolandse sojabonen markt op als ‘Dutch Edamame’
De tien telers hebben eerder dit jaar gemiddeld zo’n vier hectare ingezaaid met het ras Edamame. De verwachting is dat de komende weken de oogst gaat plaats vinden. „Wat het ons gaat op leveren is nog even afwachten”, vertelt akkerbouwer Wouter Klaasse Bos. Hij ziet de samenwerking met andere telers en ook de inbreng van de provincie Flevoland als een grote meerwaarde. Die probeert namelijk een markt te creëren. De telers zien voordelen met de vlinderbloemige als bodemverbeteraar. „Natuurlijk gaat het om een goede balans tussen bodem en portemonnee. De rotatie geeft de teelt van sojabonen meerwaarde. We zullen nu moeten afwachten of het financieel gezien ook interessant is.”
Eiwitpuzzel
„Het is nu nog pionieren, maar we staan aan het begin van iets groots”, is de overtuiging van directeur Peter Strijk van Dutch Soy. „Provincie Flevoland nam het initiatief om meer plantaardige eiwitten uit de regio te halen. Hier staat het nu in de velden.” Woordvoerder Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance (GPA) ziet vooral kansen als hij kijkt naar het aandeel van sojabonen in de supermarktschappen, dat nu nog wordt geïmporteerd. „Hoe gebruiken we ons land en waar halen we ons eten vandaan? Dat zijn mondiale vraagstukken. Met lokale initiatieven als hier in Flevoland proberen we de eiwitpuzzel op te lossen.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries